fredag 11 december 2015

FLÄSKFILÉGRATÄNG MED RÖDVIN, SVAMP OCH PARMESAN


Den här maträtten mina kära vänner, den hoppas och tror jag att många kommer att testa. Har förstått av statistik att just rätter som denna är populära på min blogg. Inte eget påfund tyvärr, men otroligt gott! Receptet kommer från Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos kokbok "Buffé - Pajer, plock och smak av Medelhavet". En bok full av godsaker, där jag kommer att testa flera stycken. Kanske något att önska av tomten? 

Till våren kommer dessa flickor även att släppa en vegetarisk kokbok, vilken låter väldigt spännande! 

Jag är vanligtvis väldigt dålig på att använda alla mina kokböcker jag har hemma. Jag har många och köper fler och fler. Men de står oftast ganska så orörda i hyllan. mest beror det på att jag är fruktansvärt dålig på att planera. Jag bestämmer ofta middagen samma dag och det blir då ofta "Jag tager vad jag haver". Älskar dock mina kokböcker och vill inte vara utan dem. 

Bara genom att läsa ingredienslistan kunde jag förstå att detta skulle vara gott. Vad sägs om fläskfilé, grädde, rödvin och parmesan. Inte många fel där inte. 

Fläskfilégratäng med rödvin, svamp och parmesan
1 kg fläskfilé
1 purjolök
200 g champinjoner
30 g smör
1 1/2 msk mjöl
2 dl rödvin
4 dl grädde
1/2 msk soja
1 msk koncentrerad kalvfond
500 g körsbärstomater
150 g riven parmesanost
flingsalt, citronpeppar och svartpeppar

Strimla purjolöken och skölj noga. Fräs löken i smör, salta och peppra lätt. Lägg löken i en ugnsform. 

Skär köttet i skivor. Salta och krydda med citronpeppar. Bryn i smör och lägg därefter över i formen, ovanpå purjolöken. 
Skiva champinjonerna och fräs i samma panna som köttet, salta lätt och tillsätt ev. lite extra smör. Lägg den färdigstekta svampen åt sidan. 

Lägg i smöret och låt smälta, sänk sedan värmen. Strö över mjölet och vispa samman med smöret.

Häll på vin, grädde, kalvfond och soja. Rör ner de stekta champinjonerna och låt såsen puttra i ca. 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Häll såsen över köttet och lägg på delade tomater och till sist riven parmesanost. 




Grädda i ugnen i 200 grader i ca. 20-25 minuter, till gratängen fått fin gyllene färg. 




Så där ja! Blogginlägg klart och nu väntar soffan på mig. Det är fredag kväll och Idol är slut, så nu kan jag äntligen få titta på Skavlan igen. I kväll är programmet lite mer spännande än vanligt. 
Gillar prinsessor, mat och bra musik, så kvällen känns lovande. 

Prinsessan Madeleine besöker programmet och även Jamie Oliver och min absoluta favorit just nu, Adele. Köpte hennes senaste album 25 och lyssnar på det HELA tiden. Jag skojar inte då, alltså jag menar hela tiden. Mina favoritlåtar är "Water Under the Bridge", "Send My Love" och "When We Were Young". 





Njut av Adele och att det är fredag!


//Malin





1 kommentar:

  1. Så gott det låter. Jag byter alltid fläskkött mot kalkonfile som iofs är något torrare, men det brukar gå bra om man passar stekningen.

    Jag spg också Skavlan men tyckte att det var ett rätt segt program denna gång. Det blev liksom ingen fart. Annars gillar jag Skavlan och tack och lov slipper jag Idol härhemma sen lilla B flyttade.

    Kokböcker är underbart. Jag fick en från Lantliv Mat och Vin i veckan, som belöning för "Månadens brev" till dem. Det är Mastios mat, hon som vann Mästerkocken 2014 tror jag. Ganska bra bok med lite nya smaker. Italienska influenser och då kan det ju bara bli bra. Kram på dig!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.