onsdag 9 december 2015

CHOKLADKOLAPAJ MED LAKRITSSALT


Födelsedagsfirande på jobbet och det var min tur att stå för bakandet. Min tanke var att choklad alltid är gott, så choklad fick det bli. Fick sedan tips av en vän att den här pajen från tidningen Hembakat var galet god, så den fick det bli. Min vän hade rätt dessutom. Pajen var försvinnande god!

Har man inget lakritssalt så går det jättebra med flingsalt. Själv använde jag isländska Saltwerks lakritssalt. Jag tycker jättemycket om det, det har mycket lakritssmak. Saltet ligger som guldflakes på toppen av pajen. 

Chokladkolapaj
Pajdeg
2 1/2 dl mjöl
3/4 dl kakao
3/4 dl strösocker
1/4 tsk lakritssalt
110 g smör, rumsvarmt
ev. 1–2 tsk kallt vatten (om det behövs för att få ihop degen)

Kolasås (karamellsås)
3 dl strösocker
1 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
70 g smör
1/2 tsk lakritssalt

Chokladganache
150 g mörk choklad
1 1/4 dl vispgrädde

Garnering
lakritssalt

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.

Kavla ut degen något större än pajformen.

Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.

Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.

Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 122 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.



Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.

Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort skålen från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.

Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar. 

Strö över flingsalt före servering. Kolasåsen mjuknar snabbt i rumsvärme, så håll den kyld tills precis före servering. Är pajen kyld är den även lättare att skära i fina bitar.





Låt väl smaka!
//Malin




2 kommentarer:

  1. Vilken lyxig paj! Jag vill också ha dig som arbetskollega :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Så otroligt gott det ser ut och vad vackert det blev med det gyllene flingsaltet! Såg också denna paj hos Hembakat och blev sugen på att baka den. Tack för tipset! Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.