tisdag 3 november 2015

PASTA VONGOLE MED SCAMPI



Går jag på italiensk restaurang är mitt val glasklart, pasta med skaldjur. Allra helst om jag befinner mig utomlands vid någon liten restaurang på en ö. En ö där färska skaldjur används och där man dricker vin som man hemma aldrig tagit i sin mun. Åh, vad jag önskar att jag vore på just en sådan ö just nu. I brist på detta får jag dricka finvin och laga till min egen skaldjurspasta. Kunde varit bra mycket värre än så. 

Jag har tidigare lagat en liknade maträtt, men då med färdigkokta räkor. Det här var första gången med råa scampi och vongolemusslor. Vongole är gott, jättegott, men väldigt lite "kött" i dem. Många av musslorna "tappar" innehållet i tillagningen, så man behöver inte pilla ut alla, vilket underlättar ätandet. Vet att många är rädda för att tillaga musslor, men det är faktiskt easy peasy. Så våga!

Pasta vongole
1 kg vongole
15 st scampi
1 schalottenlök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
10 st körsbärstomater
färsk bladpersilja 
flingsalt & svartpeppar
pasta
olivolja

Skölj av och skrubba musslorna. Släng söndriga musslor och även de musslor som inte stänger sig efter de knackats mot hårt underlag. Ge dem lite tid, kan ta en liten stund. 

Finhacka lök, vitlök och chili. Fräs i olivolja. Tillsätt vin och lägg i musslorna. Låt puttra ett par minuter och lägg därefter i halverade körsbärstomater och scampin. Fräs på nån minut, tills du ser att scampin ändrat färg. Tillsätt massa finhackad färsk persilja och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. 




Koka samtidigt pastan i rikligt saltat vatten till al dente. Vänd samman såsen och pastan och häll upp i stor tallrik. Strö över hackad färsk persilja och gärna riven parmesanost.





Så gott, verkligen hur gott som helst! 



//Malin








4 kommentarer:

  1. Jag också! Alltid skaldjur när man är på italiensk krog! Fast oftast med risotto till!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blev jag sugen på risotto ju! ;-)

      Kram kram

      Radera
  2. Jag beställer också alltid skaldjur när jag är på restaurang. Kan liksom inte få nog av det. Olof tycker att jag äter alldeles för mycket fisk och skaldjur och börjar bli orolig att det snart ska spruta räkor ur öronen på mig. Men det blir ju lätt så. Speciellt när man aldrig har varit så mycket för onyttig mat eller sötsaker. Eller vad säger du? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte din mamma lärt dig att det är fult att ljuga?

      Ps, men nästan så jag trodde på dig, men inte den sista meningen. ;-)

      Kram kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.