I veckan som var fick min lergyta komma fram ur gömmorna. Den stackarn har glömts bort lite sedan dennes kusin med sladd flyttade in i familjen Andersson/Kårdahls hem. Men den här gången fick slökokaren vila och lergrytan jobba järnet igen.
En stor majskyckling som legat i marinad bäddades ner i grytan tillsammans med lite godsaker. Resultatet blev riktigt bra! Vilken saftig och mör kyckling. Skyn i grytan blev till en riktigt god sås. Ps, vill egentligen inte ha den här texten centrerad, men datorn vill mig illa i dag och jag får andas och räkna till 10...
Hel kyckling i lergryta
Marinad:
1/2 dl citronolja
1/2 dl kinesisk soja
1/4 dl balsamvinäger
1 tsk citronjuice
2 vitlöksklyftor
citronsalt (Mill&Mortar) & svartpeppar
1 st majskyckling
1/4 vitkål
4 morötter
4 salladslök
3-4 msk citronolja (Gunnarshögs rapsolja smaksatt med citron)
citronzest från 1 citron
hel citron
Sås
sky från kycklingen
1 dl grädde
1 dl cremé fraiche
1 tsk honung
1-2 tsk kinesisk soya
salt & svartpeppar
Blötlägg lergrytan i 30 minuter. Är den ny ska den ligga i blöt i ett dygn. Viktigt är också att grytan inte ställs in i varm ugn.
Blanda samman marinaden och häll över kycklingen. Låt marinera i minst 3 timmar, gärna en hel dag.
Torka av kycklingen och placera i lergrytan.
Skär kål, morötter och salladslök i bitar och lägg runt om kycklingen. Ringla över citronolja och riv över citronskal.
Ställ in grytan i en kall ugn och sätt sedan ugnen på 200 grader. Låt kycklingen stå inne i ca. 70-70 minuter. Temperaturen inne vid benet ska vara minst 82 grader.
Citronsalt och citronolja finns att köpa i min lilla butik Annies Stuga.
Häll av skyn i en kastrull och tillsätt grädde och créme fraiche och smaka av såsen med honung, soja, salt och peppar.
Ha en bra vecka!
//Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.