fredag 27 november 2015

HET KYCKLINGGRYTA MED CHORIZO OCH LITE OM TANKAR OM TACKSAMHET OCH ÖDMJUKHET INFÖR VAD LIVET GERTänk  vad man hitta i ett tomt kylskåp och frys! Tycker inte jag gör annat än att handlar mat, men det enda stället det märks är på bankkontot. Men jag ska inte klaga, vi har det bra. Jag har det bra, jättebra! Här kommer en liten kort text om något helt annat än recept, men något som är tusen gånger viktigare. 

Jag hjälper sedan en vecka tillbaka till på ett flyktingboende i närheten av Glommen. Jag håller svenskkurs för en grupp persisktalande afghaner och hjälper framför allt två unga kvinnor, med två barn var, där männen är kvar i Afghanistan. Där kan vi prata om svår tillvaro. Med barn som gråter i sömnen på nätterna för att de saknar sin pappa. Barn som börjat kissa på sig på nätterna och som blivit sjuka av stress och för kvinnorna som saknar sina män så det gör ont i kroppen. Kvinnor som kämpar för sina barn, men som känner sig så uppgivna och oroliga för framtiden. 

Kvinnorna är så tacksamma och glada över den lilla hjälp jag och andra kan ge dem. I går körde jag dem till affären för att köpa mat. Efter att ha betalat ett busskort och blöjor till barnen, fanns inte mycket kvar till mat. Blöjor skänkts vanligtvis av Mölnlycke, men inte till barn som egentligen borde slutat med blöjor. 

Kvinnorna kan ingen engelska och ingen svenska och persisktalande tolkar växer inte på träd här, men tolk på telefon har använts. Kvinnorna ringer upp ett nummer och en liten flicka svarar. En flicka i stockholmstrakten som tolkar över mobilen. Kanske att hon är 11-12 år gammal. Två olika telefontolkar har använts och det viktigaste tas där och då, det andra löser vi med kroppsspråk och enstaka svenska ord. 

Jag är så glad över att ha träffat dessa kvinnor och önskar att alla fick samma möjlighet. Bor man i Falkenberg så finns det en grupp på Facebook som heter "Falkenbergare Tillsammans", där kan man meddela sitt intresse för att hjälpa till. Om man inte har möjlighet på detta sättet så kanske bara genom att ta kontakt på bussen eller i affären. Säg hej och fråga hur det är! Inte svårare än så faktiskt. 

Så, nu fick jag sagt detta! Tillbaka till maten nu då, för äta måste man ju göra i vilket fall som helst. 

Het kycklinggryta med chorizo
3 kycklingfiléer
4 chorizo
1 gul lök
1 pkt körsbärstomater
2 tsk sambal oelek
1 tsk kinesisk soja
2 1/2 dl créme fraiche
2 dl grädde
salt & svartpeppar

Strimla kycklingen tunt och fräs i olja tillsammans med hackad gul lök. När kycklingen fått färg så tillsätts slantad chorizokorv, hälten av tomaterna (i halvor) och sambal oelek. Blanda runt och häll sedan på grädde, créme fraiche och soja. Låt småputtra i ca. 20 minuter. Precis innan serveringen vänds resterande tomathalvor ner i grytan. 

Jag serverade grytan tillsammans med jasminris och en god sallad. 


Ta hand om varandra! <3


//Malin


3 kommentarer:

 1. <3
  Kramar till dej Malin,
  och en fin första advent önskar vi dej!

  SvaraRadera
 2. Käraste finaste du. Dina ord går rakt in i mitt hjärta. Så viktigt att vi hjälps åt, vi människor. Och att vi vågar hälsa på de som kanske bäst behöver det. Jag och en granne pratade med en man på busshållplatsen häromdagen. Vi begrep inte ett ord han sa men med kroppspråkets hjälp förstod vi så mycket som att han hade fyra barn och en fru som han var orolig för.

  Min äldsta dotter har börjat undervisa en grupp flyktingar utanför Umeå, i svenska. Hon har ingen formell utbildning men det går ändå. Jag är stolt. Själv gör jag inget praktiskt mer än att undervisa de ensamkommande pojkarna från Afghanistan som går på min skola. Fina killar, som gråter efter mamma, sexton - tjugo år gamla. De är mycket ensamma här och när de tar studenten står deras stödperson på skolgården och tar emot dem. Ingen annan.

  Kram! Du är en bra människa Malin.

  SvaraRadera
 3. Önskar dig en fin första advent.

  Kram Jenny

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.