torsdag 26 november 2015

SOCKERDOPPADE SAFFRANSBULLAR MED VANILJFYLLNING


Åh, ljuva saffransbulletid! Nu startar den då äntligen, tiden då man kan moffa saffransbullar som om det inte fanns någon morgondag. Ja, eller tills m an får magknip. Är ju klart inte bara saffransbullar som gör tiden som kommer till en tid att älska. Älskar när gråa Sverige lyses upp av adventsstjärnor och ljusslingor. 

November har gått fasligt snabbt, eller hela hösten har väl egentligen det. Har inte för mig att den brukar gå riktigt så snabbt. Kan det bero det på åldern? Retorisk fråga som ej behöver besvaras. Rättare sagt, svar bestraffas hårt och skoningslöst...

Sockerdoppade saffransbullar med vanilj
50g jäst för söta degar
4 dl mjölk
1 dl grädde
2 påsar saffran
2 dl vit baksirap
1/2 tsk salt
250g kesella
200g mjukt smör
1 ägg
ca. 15-16 dl vetemjöl special

Vaniljsmör
200g mjukt smör
1 1/2 dl socker
5 tsk vaniljsocker

Blanda samman smör, socker och vaniljsocker och ställ åt sidan medan bullarna jäser.

Sockerlag
1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång

Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur det svarta gottiga. Lägg ner stång och skrapet i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Låt koka up och rör runt tills allt socker smält.

Smula jästen i degblandare. Värm mjölk, grädde och saffran till 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt kesella, ägg, smör, salt och vit sirap. 
Blanda i mjölet lite i taget, tills degen släpper runt kanten.
Låt jäsa i ca. 45 minuter.




Dela degen i två och kavla upp en klump i taget. Bred hälften av smöret på degplattan och baka ut i valfri form. Finns bra tutorials på Youtube. 

Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 30 minuter. Sätt nu på ugnen på 250 grader.

När bullarna jäst klart bakas de av i ugnen i ca 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk. 

Pensla bullarna med sockerlag och doppa dem i strösocker. 



Nu är jag trött, så god natt!

//Malin







2 kommentarer:

  1. Mysiga tider med mycket godsaker. Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Kul att du testade och att du blev nöjd! Visst är de mums!
    Ha en fin kväll! / Gizze

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.