Efter en liten shout out på Facebook i förra veckan, fick jag hemlevererat en påse med finfina aromaäpplen. Har tyvärr inget stort äppelträd i trädgården att plocka från, så är tacksam för givmilda vänner. Jag blev nämligen toksugen på äppelkaka i långpanna och då krävs just äpplen.
Äppelkaka i långpanna
4 ägg
2 1/2 dl ljust muscovadosocker
2 1/2 dl strösocker
200 g smält smör, gärna lite brynt
2 dl mjölk
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
5-7 äpplen
ljust muscovadosocker & kanel
Börja med att skala och kärna ur äpplena. Skär dem därefter i klyftor och vänd dem i några matskedar kanel och muscovadosocker.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker lääänge tills det blir härligt fluffigt. Blanda i mjöl och bakpulver.
Tillsätt sedan mjölk och det smälta smöret.
Häll smeten i bakplåtsbeklädd ugnsform och fördela äppelklyftorna ovanpå. Grädda i ca. 25-30 minuter i 200 grader varm ugn. Låt kakan svalna innan den skärs upp i rutor.
Kakan blir saftig och är god i flera dagar. Vill man så kan man äta kakan med lite vaniljglass eller vaniljsås, men det är absolut inte nödvändigt.
En riktigt god äppelkaka som räcker till många!
//Malin
Äppelkaka och vaniljglass mmmm! Kram!
SvaraRaderaVerkligen! Mmmm!
RaderaKram kram
Ser fin ut, men varför har du så ljus text, skulle vara lika mörk som "äppelkaka i långpanna"
SvaraRaderaHej, Har inte tänkt på att texten är ljus faktiskt. Rubriken är i fetstil, och det andra i normal text. Ska klura på detta, men fetstil blir det inte i hela texten.
RaderaHa det bra!
Ser hur gott ut som helst, men när kommer äppelklyftorna i? Först och sen smeten över, eller när smeten är i långpannan? På bilden ser det ut som lite "botten", men det kan det ju bli med klyftor ändå...
SvaraRaderaHej, Nu har jag ändrat i beskrivningen. Äppelklyftorna ska vara på toppen av smeten. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta.
RaderaHa en trevlig kväll!