lördag 10 oktober 2015

TACOMYS MED HEMMAGJORDA TORTILLABRÖD
Det blir en hel del tacos i vårt hushåll, det får jag ändå erkänna. Det är något som vi alla tycker om och något som Ludvig älskar. Någon gång har jag gjort Pulled pork upptill tacosen, då väljer tre av fyra hellre det. Samma tillbehör men mycket godare. 

Fram tills i går så köpte jag alltid färdiga tortillabröd. Brukade välja den med fullkorn och tyckte den fungerade bra. Fick dock vänskapliga gliringar från min kära kollega om att jag nog borde testa att baka egna. Då vi oftast äter tacos på fredagar, tacofredag ni vet, så vill jag att maten ska gå snabbt. Jag har öppet butiken till klockan sex och efter det vill jag att maten ska stå på bordet inom 30 minuter. Att då ställa mig och baka lockar inte. 

MEN dra på trissor! I går gjorde jag just detta. Hade faktiskt hunnit gå ifrån och förbereda lite under eftermiddagen. Inte mycket att förbereda egentligen, mest plockat fram. 
Att baka egna tortillabröd var verkligen hur enkelt som helst och ingredienserna är sådana som man alltid har hemma. Recept kommer från Jonas Cramby, Tex Mex-kungen ni vet. Jag fick dock ta mer mjölk än vad som stod i ursprungsreceptet. Undra om han skrivit fel eller om mitt mjöl sväljer mer vätska? 

Vetetortillas
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vegetabilisk olja
2 dl varm mjölk 

Blanda samman alla torra ingredienser. Värm mjölken tillsammans med oljan. Mjölken ska vara 37 grader, är den varmare blir bröden inte lika fluffiga. Bakpulvret kan då inte göra sitt jobb. Häll långsamt den varma mjölken över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg. Knåda degen på mjölat bord i ca. 2 minuter. Lägg på tallrik och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i ca. 20 minuter. När degen vilat delas den i åtta bitar, som rullas till bollar. Lägg tillbaka på fatet och låt vila i 10 minuter till. Kavla därefter ut bollarna till runda tortillabröd. Förvara dem övertäckta fram till dessa ska stekas. Stek bröden i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida. Förvara dem invirade i en kökshandduk i ugnen på låg värme fram tills de ska ätas. 
Bröden var verkligen goda, inte alls som de köpta bröden. Smakade lite som brödet till kebabrullen man drog i sig sent på kvällarna efter krogen när man var ung. Inte alltför länge sedan med andra ord...

Kommer att bakas igen och igen i det här huset. Lova mig att testa ni också! 
I dag är det lördag och vi ska äta grillad entrecote och ugnsrostade rödbetor och till detta en kall bea. Kött och sås kommer från Gårdsbutik Thuresson, bästa gårdsbutiken i mitt tycke! Vi brukar inte köpa entrecote faktiskt, brukar föredra renare bitar som ryggbiff. Men köttet i dag var så fint så det vara bara att slå till. Mmm, nu blev jag hungrig. Bäst att sätta i gång med maten alltså. 
Trevlig lördagskväll!

//Malin


2 kommentarer:

  1. Ojojoj, helt klart guldstjärna och bonuspoäng på egetbakat tortillabröd! Det verkar ju vara väldigt lätt när du beskriver det, så tusan ta oss om vi inte ska testa, - inte för att vi tacosar så frekvent, men det går ju att ha pulled pork också i som du skriver.

    Kramar på dej

    SvaraRadera
  2. Vi fick också ta mycket mer mjöl när vi gjorde det receptet. Nu babblar Olof om att han vill ha en sån där tortillapress, så vi får väl se hur det går...

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.