söndag 25 oktober 2015

KÅLPUDDING


Jag älskar kålpudding, verkligen älskar det! Var säkert en kålmask i ett tidigare liv. Inget jag gör särskilt dock, men får bli ändring på det. Kokt potatis, svärmors lingonsylt och en gräddig sås är de tillbehör jag vill ha till min pudding. 

Kände mig så duktig och vuxen när jag ställde fram min pudding på matbordet. Redig mat helt enkelt! Mat som som vanligt uppskattades av 3 av 4 familjemedlemmar...

Kålpudding
1 vitkålshuvud
2 msk sirap
2 dl vatten
salt & peppar

1 kg blandfärs
2 schalottenlökar
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk 
3 tsk salt
3 krm vitpeppar

Strimla vitkålen och fräs den mjuk i smör. Tillsätt sirap och smaka av med salt och peppar. Häll på vatten och låt sjuda tills vattnet kokat in. 




Finhacka löken och fräs mjuk i smör. Blanda samman alla ingredienser till puddingen. Lägg hälften av kålen i en ugnsform med färsen ovanpå. Toppa med resten av kålen. 





Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter. 


Till såsen hällde jag skyn från formen i en kastrull. Därefter tillsatte jag lite kinesisk soja, kalvfond och grädde och smakade av med salt och peppar. Jag hällde i lite saft från lingonsylten i såsen också. Tar tyvärr inga måttangivelser för såsen, den får helt enkelt smakas av. 

Vad tror ni? Kan det bli lite kålpudding i veckan som kommer? 





//Malin






2 kommentarer:

  1. Här har du en till som älskar kålpudding!

    Antar att det finns ungefär lika många recept på det som på köttbullar, och min mamma sa alltid att kålen INTE får koka, utan den ska stekas långsamt och sedan fräsas ihop när (den flytande) sirapen kommer i ;-) Till ett vitkålshuvud behöver jag alltså mycket mer sirap än 2 msk.

    I min familj så kokar vi sedan ur stekpannan med köttbuljong som vi fyller formen nästan upp till kanten med; det är det som blir sås sedan! Ibland "fuskar" jag lite och steker ett par msk av färsen separat som får bli grunden till såsen av spadet...

    Huvudsaken är ju att det smakar bra!

    SvaraRadera
  2. Nu kan jag kommentera här igen!

    Åh jag älskar kålpudding! Tack för middagstips!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.