lördag 15 augusti 2015

CHOKLADTRYFFELKAKA
Jag använder alltid samma kladdkakerecept när jag bakar kladdkaka. Varför gå ifrån ett vinnande recept liksom. Har bakat med detta sedan tidernas begynnelse och en stund innan dess också. Receptet kan även piffas upp på otaliga sätt, bland annat genom att man blandar ner smaksättare i smeten eller att man täcker kakan med diverse gottiga saker. Senaste kladdkakebaket blev en chokladtryffeltäckt kaka. Inga ben i den, som pappa brukar säga. 

Kladdkaka
3 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
en nypa salt

Smält smöret och låt svalna lite. Blanda ägg med övriga ingredienser och blanda till sist ner smöret. Blanda tills allt blandats. Smöra en springform med löstagbar kant och pudra den med kakao. 

Baka i 175 grader i cirka 20-25 minuter. Kakan ska vara lösare i mitten än i kanterna. 

Ska kakan täckas med tryffel bör den vara helt avsvalnad och inte helt lös i mitten.Chokladtryffel
2 dl vispgrädde
25 g smör

200 g mörk choklad

Koka upp grädde och smör. Häll grädden över den finhackade chokladen och rör tills all choklad smält. Låt chokladblandningen svalna något innan den breds ut på den avsvalnade kladdkakan. Ställ in kakan i kylen för att stelna. Kakan bör dock stå framme en stund innan den ska serveras. Ett tips är att värma upp kniven med varmt vatten och sedan torka den torr, innan kakan skärs upp. Det blir finare bitar då. 

Toppa med färska hallon eller andra bär och servera med vispad/sifonad grädde. Vårt bästa köp den här sommaren är, som jag tidigare sagt, vår gräddsifon. Vi tar varenda chans till användning här hemma. Så har ni inte köpt innan så köp!Ha en skön kväll!

//Malin


1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.