söndag 9 augusti 2015

GRILLAD PAK CHOI OCH LAX MED HEMMAGJORD PESTO
Så ja, ett helt långt sommarlov är över och jag börjar jobba igen. Vad hände? Samma känsla varje år men ändå vänjer jag mig inte. Jag är så lycklig över min sista vecka, då solen lyst varje dag. Fullkomligt ljuvligt! 

Min sista vecka har varit fullspäckad med aktiviteter. Bestämde mig för att göra allt det där jag inte gjort tidigare i sommar. Eller inte allt kanske, men lite utav det i alla fall. 

Jag började med tre dagar på raken i solen, en stranddag och två altansolardagar. Bland det bästa som finns! På kvällarna grillade vi gott, som vanligt. Men lite ovanligt var att vi en dag grillade lax. Händer inte så ofta här i huset.

Laxen toppades med pesto och grillades på indirekt värme i ca. 25 minuter. Jag kollade med termometer för att hålla laxen till ca. 52 grader. 

Hemmagjord pesto är så mycket godare än burkpesto, och så enkelt att göra. Jag hade inte tillräckligt med pesto i min kruka, utan fick cykla bort till min vän Lotta, som gav mig mängder av gröna blad. 

Pesto
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
50 g pinjenötter (jag fick denna gången blanda upp med lite solroskärnor)
1-2 dl olivolja (beroende på hur tjock pesto man vill ha)
ca. 2 dl riven parmesanost 
Flingsalt & nymalen svartpeppar

Rosta pinjenötterna i panna. Försiktig så de inte bränns. Mixa basilika, vitlök och pinjenötter i mixer eller matberedare. Tillsätt olja lite i taget och blanda till sist i riven parmesan. Smaka av med salt och peppar. 
Till fisken blev det grillad Pak Choi med parmesan. Pak Choi är en asiatisk kålsort, som passar utmärkt till grillning. 

Kålen skars i halvor och smaksattes med rivet citronskal, citronsaft, lite olivolja och till sist flingsalt och nymalen svartpeppar. Kålen grillades några minuter på varje sida på grillen, vid sidan om laxen. 

Jag ångrar att jag inte lade på parmesanosten det absolut sista på grillen, för den hade varit ännu godare om den smält lite. Så det är min uppmaning till er. 

Överbliven pesto blev superbra snabblunch dagen efter. Pasta Genovese med lite extra riven parmesan på toppen, mmmm!
Avslutar med en bild från i morse då vi åt frukost i hamnen tillsammans med Lars föräldrar och syster med följe. En gång varje sommar är det tradition med frukost utanför svärföräldrarnas lilla fiskebod. Var nästan att jag hade gett upp hoppet om en sommarfrukost, men till sist så. Kvällen avslutades med pizza på samma ställe. Med andra ord en ganska så skön sista semesterdag.

Jag bor alltså bara några få minuter från allt detta. Har jag förresten sagt att jag bor i paradiset? 


Ps, Mina andra upptåg i veckan får hamna i ett eget inlägg. Ett inlägg jag hoppas inte ska dröja en vecka. 
//Malin


1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.