söndag 16 augusti 2015

HUSMANSKOST NÄR DEN ÄR SOM BÄST - KÖTTBULLAR MED GRÄDDSÅS
Jag lagar köttbullar väldigt sällan, men när jag gör det känner jag mig som världens bästa husmor och mamma. Måste ha något att göra med att det är husmanskost. Det är ju faktiskt även så att barnen äter bra när det vankas köttbullar. Eller ett barn äter bra, samma barn som alltid äter bra. Det andra barnet äter i alla fall något, utan att klaga alltför mycket. 

Jag äter alltid mycket med få undantag, så också den här gången. Så sjukt gott med köttbullar, potatis och gräddsås. Jag tycker jag fick till riktigt bra smak på köttbullarna den här gången, eller biffarna kanske man kan säga. Jag är för lat och otålig för att stå och rulla massa små bullar. Eller kanske för hungrig är mer rätt att beskriva det med i dag.

Köttbullar
1 kg nötfärs/blandfärs
1 gul lök
1 1/2 dl grädde
1 msk fransk senap
2 tsk fransk kalvfond
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 ägg

Finhacka löken och blanda den med färs och övriga ingredienser. Forma till köttbullar/biffar och stek dem i smör och olivolja. Jag stekte hälften i taget och lade in dem i ugnen för att bli helt klara. 

Efter varje stekning vispade jag ur järnet med ca. 1 1/2 dl vatten. Skyn som blev silade jag och hällde därefter över den i en kastrull. Detta blev grunden till min goda sås. Försök att inte bränna biffarna för då får skyn en bränd smak som blir svår att göra god sås av.

Gräddsås
3 'dl skyblandning från stekpannan
1-2 tsk salt
1 tsk kinesisk soja
2 tsk oxfond
3 dl grädde
2 tsk av saften i lingonsyltsburken (inga lingon)
Maizena att reda av såsen med

Låt skyblandningen koka ner under ungefär 15 minuter. Tillsätt därefter salt, soja och fond. Efter det hälls grädden i. Låt såsen småputtra några minuter och häll sedan i lite av saften som finns i lingonburken. Red av såsen med maizena och vatten samt smaka av med salt och peppar. Koka lite potatis och ha lingonen redo. Mmmmmm!


Frågan är vad jag ska hitta på för annat husmanskostigt nu då. Kålpudding behöver jag inte göra, för svärmor var här med en bytta nyligen. Kanske dillkött, kalops eller varför inte ärtsoppa? Nej, nu får jag stilla mig, och njuta av mina köttbullar även till lunch i morgon.Ha en skön vecka!


//Malin3 kommentarer:

 1. Åh fy satan så gott!! Ibland glömmer man bort den "vanliga" maten.
  Jag röstar på Kalops nästa gång!

  SvaraRadera
 2. Nä där håller vi helt och hållet med dej, Malin, det där med att rulla är bara så tråkigt... Håkan kör köttbullarna i korvstoppningsapparaten när han gör köttbullar på jobbet, det tar på krafterna att stå och rulla 20 kilo för hand:) Och gott? Jajamensan!
  Dillkött har vi inte haft på evigheter, så vi tackar för påminnelsen.

  Kramar på dej

  SvaraRadera
 3. Åh det är bara så gott! Och gräddsås!

  Kram Jenny

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.