lördag 4 juli 2015

FETAOSTBIFFAR MED GREKISK SALLAD OCH FETAOSTKRÄM



Nu ligger grilldoften och oset tätt över villaträdgårdarna här i Glommen. Att cykla genom byn när man är hungrig rekommenderas inte, om man inte är på väg till dukat bord vill säga.

Jag har sedan semestern på Mallorca varit sugen på grekisk mat. Lite knasigt kanske, men på semestern pratade vi om framtida resor och kom då in på Grekland. Grekisk mat vs Spansk mat var frågan. Vad tycker ni? Jag får väl erkänna att vi kanske inte åt den bästa spanska maten på semestern. Borde kanske ätit paella, men på de ställen vi var så lockade inte det. Många restauranger körde samma reklam för paellan så det kändes som om de köpte ett färdigt koncept i påse. Inget jag var sugen på i alla fall. 




Fetaostbiffar
1kg nötfärs
1 ägg
100 g smulad fetaost
3 msk färska hackade örter (oregano & persilja)
2 tsk torkad oregano
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk flingsalt
svartpeppar

Blanda färs med övriga ingredienser och forma till biffar i önskad form. Därefter är det bara att grilla på. Eftersom biffarna är gjorda på nötfärs behöver de inte vara helt genomstekta. Men det är en smaksak.




Eftersom jag bara lärt mig tycka om tomater under det senaste året så har jag aldrig ätit grekisk sallad i Grekland. Sallad med stora röda tomater och grekisk fetaost. Man skulle kunna säga att detta var min första grekiska sallad men absolut inte min sista. Gott!

Grekisk sallad
valfri salladssort
tomat
röd paprika
gurka
oliver
rödlök
fetaost/vit ost
färsk oregano
torkad oregano
olivolja

Behövs inte mycket recept här utan kör i stället lite freestyle. Sallad i botten, tomat och de andra grönsakerna ovanpå. Rödlök, fetaost och oliver strös på. Ringla över fin olivolja och lite torkad oregano och färsk oregano. 



Såsen blev en kall créme fraichesås med fetaost. Jättegod och passar till så mycket mer än bara dessa biffarna.

Kall fetaostsås
2 dl créme fraiche
1 dl grekisk yoghurt
2 msk Hellmanns majonnäs
100 g fetaost/vit ost
1 vitlöksklyfta
flingsalt & svartpeppar

Smula ner fetaosten i créme fraichen och mixa slätt. Tillsätt yoghurt, majonnäs och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. 




Före maten smaskade vi i oss av dessa små vackra mumsbitarna. Fetaosten fick vara med öven här. Blandningen av sött och salt är så gott!

Vattenmelon & fetaost
vattenmelon
fetaost/vit ost
basilika eller mynta
flytande honung
olivolja
flingsalt & svartpeppar

Skär melonen och fetaosten i tärningar och fäst samman med tandpetare med ett basilikablad eller myntablad på toppen. Ringla över flytande honung och olivolja och salta och peppra lätt. 


Jo, så den kvällen blev vi mätta. Brukar inte vara några problem med den saken...




Ha en skön dag i solen!



//Malin





2 kommentarer:

  1. Lockande, lockande! Vattenmelon och fetaost (eller vår senaste last - yoghurtbollar labneh) är en svårslagen kombo.
    Svårt det där att välja mat från ett land, vi är galna i Italienskt fast vi inte ens varit där (ja inte tillsammans och inte de senaste 25 åren).

    Hoppas du har en fin sommar Malin,
    kramar på dej

    SvaraRadera
  2. Åh vad gott det såg ut, jag har ett sånt vansinnigt sug efter fetaost just nu så det passar extra bra!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.