måndag 4 maj 2015

TORSKRYGG I FOLIE MED FÄNKÅL, TOMATER OCH CITRON



Jag måste motvilligt erkänna att jag är ruskigt dålig på att laga fisk, eller annan fisk än lax i alla fall. På sommaren blir det förstås makrill, eftersom både Lars och svärfar fiskar själva. Men på annan tid under året blir det bara lax, lax och lax. Jag gillar ju lax, men känner mig faktiskt lite trist. 

I går kväll fick jag dock till det och det blev så bra, riktigt bra faktiskt! Hade bitar av torskrygg i frysen och eftersom det var värsta vårvädret så fick det bli grillning. Min första tanke var att göra en fiskgryta så jag hade även köpt hem fänkål, citron och räkor. Dessa ingredienser fick således följa med ner i foliepaketen tillsammans med torskbitarna. Fänkål Hade även lite vitlökssmör i kylskåpet, och vem gillar inte vitlökssmör liksom.

Fisk i folie för vanligtvis mina tankar till hemkunskapen på högstadiet, men den här varianten är lite annat. Inte för att jag hade något emot de knytena heller, men dessa är lite lyxigare. 

Torsk i folie 3 pers
3 bitar torskrygg
1/2 fänkål
1/2 citron
15 körsbärstomater
Vitlökssmör
citronpeppar
flingsalt
Rapsolja med citronsmak från Gunnarshögs Gård

Lägg ut torskbitarna på dubbla bitar av aluminiumfolie. Salta och peppra med citronpeppar. Dela tomaterna i halvor och klyfta fänkålen i tunna skivor och lägg detta runt fisken. Pressa över citron, klicka över vitlökssmör och ringla över citronolja. Nyp ihop foliet till ett litet paket. Grilla paketen på grillen eller i ugnen i ca. 15-20 minuter. Innetemperaturen ska vara 52 grader, men våra gick över det och blev toppen ändå. 




Jag valde att inte lägga räkorna i paketen utan gjorde i stället en krämig räkröra. Detta blev en gottig sås till torsken. Jag hade kunnat tänka mig röran till det mesta faktiskt, så god blev den. 

Räkröra
500 g räkor med skal
2 dl créme fraiche
1 dl Hellmanns majonäs
2 tsk fransk senap
1/3 rödlök
färsk dill
2 krm cayennepeppar
salt & svartpeppar


Blanda créme fraiche och majonäs och blanda ner de skalade räkorna. Tillsätt senap och finhackad lök och dill. Smaka av med salt och peppar. 



Jag kommer med all säkerhet att göra torsk i folie igen. Så smidigt och så gott! Har gjort lax i folie innan och då bland annat med färsk sparris och citron. Finns massor av gott som man kan lägga ner, bara fantasin sätter gränsen. 



Hepp hepp, ha en härlig vecka!

//Malin




3 kommentarer:

  1. Inpackad fisk är en av våra favoriter, speciellt när det finns lite olika sorters små grönsaksbitar i kylen som behöver tas om hand. Perfekt kylskåpsrensning med andra ord:)

    SvaraRadera
  2. Ja, vad blir inte gott med Hellmans majjo liksom!!!??? Mums!

    Fisk i foliepaket har vi skilda åsikter om hos oss. Ja, vi tycker båda att det är jättegott men jag tycker att det är onödigt att fixa grillbädd när foliepaketen blir klara i ugnen på nolltid och då slipper man plocka fram och undan grillen efteråt. Lättja? ja, kanske. Men gott är det, Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.