Vaniljbullar, dessa ljuvliga bakverk gjorda på äkta smör och äkta kärlek. Skulle nog kunna äta ihjäl mig på nybakade bullar. Vilken sort är mindre viktigt bara det är en bulle.
Ställde i morse klockan för att hinna baka bullar innan stugan öppnade klockan 11.00. Hoppas att några kunder är sugna på lite fika i solen utanför butiken idag. Det blåser som tusan i Glommen, men precis utanför stugan är det faktiskt lä.
Vaniljsmörbullar
50 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 1/2 dl strösocker
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
11–13 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Dekorering
1 ägg
pärlsocker
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, salt, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke. Klicka ut ca 25 små högar på en tallrik och ställ den i frysen medan degen jäser.
Knåda igenom degen och dela den i ca 25 bitar. Gör en boll av varje degbit och lägg dem i formar ställda på en plåt eller i muffinsplåt.
Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
Recept från Tidningen Hembakat
Ha en skön lördag!
//Malin
Så fins och goda. Hoppas jag en dag kan komma förbi din butik och äta dina goda bakverk. Kram!
SvaraRadera