måndag 20 april 2015

LÖVBIFFSGRATÄNG MED ÄDELOST




Hade nästan glömt bort den här ljuvliga gratängen, men så googlade jag efter recept på lövbiff och hittade då den på min egen blogg. Tur för mig att jag har bloggen alltså! Det händer ofta att jag söker på min egen blogg efter favoritrecepten. Men ännu oftare letar jag på andra bloggar efter recept. Det här receptet hittade jag till exempel ursprungligen på Helenas finfina blogg Bara en kaka tillGratängen ligger på Helenas lista över paradrätter och jag kan lätt förstå varför. God så det förslår och hur lätt som helst att tillaga. Precis som jag vill ha det med andra ord!

Lövbiffgratäng
500 g strimlad lövbiff
3 msk soya (tog tamarisoja, glutenfri japansk soja)
2 msk kalvfond (använde Italiensk kalvfond)
1 pressad vitlöksklyfta
150-200 g färska champinjoner
1 strimlad purjolök
1 hackad röd paprika

Sås 
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning (kan uteslutas, men såsen blir rinnig utan)
140 g ädelost
lite torkad timjan
grovmalen svartpeppar
lite salt

Strimla lövbiffen och lägg den i en skål tillsammans med soya, fond och pressad vitlök. 



Låt den marinera medan du förbereder grönsakerna, som ska hackas och stekas lätt i lite smör. Fräs även svampen i lite smör, och lägg paprika, purjolök och svamp i botten på en smord ugnsfast form. 

Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan, den kommer att bli färdig i ugnen sedan, och köttet blir väldigt saftigt och gott.

Såsen hälls sedan över det marinerade köttet. Till såsen börjar man med att koka upp grädden. Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en liten rednings-shaker och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden. Den här gången använde jag inget mjöl, vilket gjorde såsen rinnig som grädde. Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka någon minut tills osten har smält ner i såsen. 

Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns. Servera gratängen med antingen ris, potatis eller pasta. 



Så klart att ni ska testa den här gratängen, kanske redan i morgon? Absolut senast i helgen i alla fall och gärna då ni bjuder hem vänner. Ni och gästerna kommer att älska lövbiffsgratängen! 

It´s a keeper! 


//Malin




5 kommentarer:

  1. Oh yes, denna är en klar vinnare vad gäller goda gratänger! Ädelost är ju förbenat gott, det kan ju sätta piff på nästan vad som helst:)

    Hoppas allt är gott med dej, kramar från oss!

    SvaraRadera
  2. Det där såg ju inte helt fel ut. Jag misstänker att min Johan skulle svimma en aning av att äta den, så det kan väl vara en god ide. Kram!

    SvaraRadera
  3. Det här såg ju såå gott ut, en gratäng som skulle passa vår familj perfekt.

    SvaraRadera
  4. Gjorde den idag den blev mycket uppskattad, supergott!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.