En galet smidig och lättlagad rätt som smakar som om den tagit lång tid att tillaga. Ja, typ i alla fall. Hur som helst så var det väldigt gott och jag är en förespråkare av rätter som är just goda och lättlagade.
Butternutpumpa är en fantastisk liten sak, eller inte så liten egentligen. Fin i färgen både utanpå och inuti. Kan inte skryta med att jag köper den ofta, men det har hänt några gånger och varje gång har jag älskat den.
Kycklinggryta med butternut och spenat
Höstlig kycklinggryta med butternut och vitt vin
Rostad butternutsoppa
Att ugnsrosta butternutpumpa fungerar utmärkt och den kan användas som tillbehör till kött eller kyckling om man inte vill ha den i en panna, gryta eller soppa.
Kycklingpanna med butternutpumpa
1 kg kycklingfilé
1 butternutpumpa
1 röd paprika
1 gul lök
1/2 purjolök
3-4 tsk franska örter (torkade)
1/2-3/4 dl timjanrapsolja eller olivolja
flingsalt & svartpeppar
färsk basilika (valfritt)
Dela kycklingfiléerna i tre delar, salta och peppra lätt och strö över örterna. Bryn kycklingen i smör. Lägg över i ugnsform, storleken större.
Skär av skalet av pumpan och skär den i rejäla bitar. Gör samma sak med lök, purjolök och paprika. Lägg grönsakerna i formen tillsammans med kycklingen. Ringla över olja, salta och peppra. Jag tillsatte även lite färsk basilika.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 30-35 minuter eller tills pumpan är mjuk och kycklingen genomstekt.
Jag satte ugnen på grill i slutet för att få lite mer färg på grönsakerna.
En kall sås gjord på créme fraiche och bredbar Saint Agur på burk var grädden på moset till maträtten. Att använda mjukost i kalla såser är ett bra tips. Kan vara svårt att få en helt slät sås med en vanlig ädelost.
Kall Saint Agur-sås
2 dl créme fraiche
3 msk Saint Agur mjukost
salt & svartpeppar
Blanda samman allt och ställ kall i väntan på att kycklingen blir klar.
I morgon är det fredag, igen! Jippi!
//Malin
Sötpotatis istället för butternut, vad tror du om det? Trevlig helg!
SvaraRaderaMed all säkerhet går det utmärkt! De både påminner varandra i både färg och smak.
RaderaKram kram
underbar grönsak.
SvaraRaderarostade i ugn är en favorit.. gratinerade med lite fetaost och olja ....'
ha en go lördag
Den där mjukosten är en ny bekantskap, kollar in! : )
SvaraRaderaMmm, den där såsen låter mumma! Kram!
SvaraRadera