onsdag 22 april 2015

NÖT- OCH FRÖBRÖDEn brödskiva vacker som ett konstverk och full av nyttigheter. Bra för mage och tarmar och med ett härligt crunch. Nötterna ska läggas i hela i smeten så tänderna får jobba lite också. Ursprungsreceptet, som jag hittade hos Åse med bloggen 56kilo.se, innehåller inget fiberhusk eller nötmjöl, utan fler nötter och fröer. Hade dock inte tillräckligt av detta hemma, så jag chansade med mjöl i stället och det gick utmärkt. Utgick ifrån mängderna i Åses recept men valde alltså andra ingredienser.

Jag kommer absolut att baka brödet igen, men då utan nötmjöl. Man kan dock välja fritt bland alla de härliga nötter som finns i butik. Har nu köpt hem både hasselnötter och valnötter för framtida brödbak. 

Ella älskar nötter, så det här brödet föll henne i smaken. Dadlarna pillade hon däremot ut, så nästa gång skippar jag nog dem. Jag däremot älskar dadlar och den sötma dessa tillför brödet. 


Nöt- & Fröbröd
100 g hasselnötsmjöl
100 g mandelmjöl
125 g cashewnötter
100 g mandlar
100 g krossade linfrön
100 g skalade sesamfrön
75 g solrosfrön
75 g chiafrön
50 g pistagenötter
4 färska hackade dadlar
3 tsk fiberhusk
1 tsk salt
100 g kallpressad rapsolja
6 st ägg


Sätt ugnen på 150 grader. 
Väg upp alla nötter, fröer och nötmjöl i en stor skål. 
Blanda i salt, olja, fiberhusk och ägg och rör ihop allt noggrant.
Smörj en form och strö den med sesamfrön. Häll i degen/smeten och strö sesamfrön över limpan.
Baka 60 min i 150 grader och låt svalna.  
Avslutar med en bild tagen från vår övervåning. Så här fint har vi det varje kväll, de kvällar med fint väder vill säga. Vi bor verkligen så fint här i Glommen. Jag är en riktig Glommen-ambassadör! //Malin
2 kommentarer:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.