lördag 7 mars 2015

SOCKERKAKA MED MÖRKT MUSCOVADOSOCKER, BRYNT SMÖR OCH KANDERADE APELSINSKAL


Kan hända att jag är lite sen på bollen när det gäller brynt smör. Har liksom inte riktigt kommit till skott förrän nu. Men åh, värt att vänta på kan man lätt säga! Smör är ju bland det bästa som finns och brynt smör är inget undantag. Tillsammans med mörkt knäckigt muscovadosocker blir smeten en dröm, eller förlåt kakan... 

Sockerkaka 
100 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
2 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
50 g kanderade apelsinskal

Börja med att bryna smöret och det gör du genom att smälta smör i kastrull, men inte ta bort det när smöret är smält utan låta det gå längre. Först kommer smöret att smattra och låta, men efter en stund tystnar det. Rör då försiktigt i smöret och håll koll så det inte bränns vid. Smöret är klart när det är gyllenbrunt och doftar av kola. Tag av från plattan och häll över i skål. Låt bottensatsen stanna i kastrullen.

Vispa ägg och socker pösigt, riktigt fluffigt ska det bli. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Sikta i mjölblandningen i äggen. Vänd försiktigt runt med slickepott, men blanda väl. Tillsätt brynt smör, grädde och till sist kanderade apelsinskal. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Baka kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 min. Använd sticka för att se om kakan är färdig. 


Ha en underbar lördag och glöm för guds skull inte Mello i kväll! 


//Malin

1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.