söndag 1 mars 2015

KÅLPUDDING PÅ VILDSVIN MED SAVOYKÅL


Nu var det tag sedan jag åt det här och det blir därför nästan plågsamt att skriva ner receptet och titta på bilderna. Framför allt nu när jag sitter och är galet hungrig. Alltså kålpudding, gräddsås och lingon finns det någon av er som inte gillar det? Förresten jag vill inte veta, för då blir jag nästan irriterad... 

Det finns många recept på kålpudding, men jag kör freestyle och helt enligt mitt tycke och smak. Viktigt att färsen blir ganska lös, jag ogillar nämligen hård köttfärs i kålpudding. 


Kålpudding på vildsvin med savoykål
1kg vildsvinsfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk flingsalt
1 1/2 dl grädde
skal av 1 citron
saft av 1/2 citron
1 ägg
1 krm vitpeppar
2 tsk bruschettakryddmix (valfritt, ta annan favoritkrydda)

1 savoykålhuvud
vitlökssmör
olivolja
salt & svartpeppar

Finhacka lök och vitlök och blanda med färs. Blanda ner salt, grädde, citronskal, citronsaft, ägg och kryddor. Ställ åt sidan.

Strimla kålen och fräs i vitlökssmör (smör) och olivolja. Salt och peppra. Lägg hälften av kålen i botten av en ugnsform. Ovanpå läggs färsen och tillsist resterande kål. 

Ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 45 minuter. 

Vispa ur stekpannan med grädde och tillsätt köttspadet från puddingen i ugnen. När det gäller såsen har jag inga exakta mängdangivelser, men grädde, soja, salt och peppar gäller. 

Lingonsylt är obligatoriskt till kålpudding. Har turen att ha svärmors hemmagjord sylt i kylen. Hur god som helst! Vill man så är ju kokt potatis ett klassiskt tillbehör. Potatis att mosa och blanda med såsen och lingonen, mmmmm! 




Nu känner jag att det är läge för lunch för mig. Har för mig att det kanske ligger en portion fryst kålpudding i frysen...



//Malin






1 kommentar:

  1. gahhhh vad det ser gott ut mums Malin du kan du : ) kram Sofia

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.