söndag 13 juli 2014

KLADDKAKA FRI FRÅN SOCKER OCH GLUTEN

Jag kan själv erkänna att jag var skeptisk när jag läste receptet till den här kakan. Kladdkaka utan socker, hur är det över huvudtaget möjligt? Men se det var mycket möjligt och dessutom riktigt gott! Sötningen i kakan kommer i stället från dadlar, som i sig är riktigt söta. Vetemjölet ersätts av mandlar som mals till mjöl. 

Jag får säga att jag inte alls saknade "vanlig" kladdkaka. Kakan är krämig och god, nästan lite chokladmousseaktig i mitten. Den här varianten funkar för alla, vare sig man följer någon diet, är allergisk eller äter helt vanligt. Massa jordgubbar och vispad grädde fick bli pricken öve i:et. 




 Sockerfri kladdkaka
6 ägg, vitor och gulor separerade
200 g sötmandel
2 1/2 dl dadlar utan kärnor (ca 200g)
2 dl vatten
3/4 dl kakao
1 msk lakritspulver (valfritt)
grädde och jordgubbar upptill


Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten. 
Vispa äggvitorna till ett vitt skum.
Kör mandlarna i en mixern. Hur länge väljer ni själva. Ju längre desto mindre textur på kakan.
Tillsätt dadlar, vatten, äggulor och kakao. Kör på hör hastighet tills du har en smet.
Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten med hjälp av en slickepott Blanda försiktigt så att smeten förblir fluffig.

Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 min. Kakan ska vara lite dallrig när du tar ut den ur ugnen.

Jag hittade receptet på den überfina bloggen sockerrus.se, där Lisa gör tokfina tårtor och andra bakverk. Om jag gifter mig någon gång ska Lisa göra mina bröllopstårta. Att hon sedan bor i Linköping får bli ett hinder att lösa då den dagen kommer...








//Malin





6 kommentarer:

  1. Mums! Dadlar ger en god sötma till bakverk och denna låter riktigt god. Kram

    SvaraRadera
  2. Låter ju inte så dumt. Trots att jag inte har några "allergier" skulle jag gladeligen ta mig en tugga av kakan.

    SvaraRadera
  3. Mmm...den här kakan skulle passa mig perfekt! Ska spara receptet! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  4. Kul med ett sockerfritt recept utan artificiell ersättning! Dadlar känns bättre. Ska komma ihåg detta!

    SvaraRadera
  5. Låter gott och verkligen ett bra alternativ tillvanlig kladdis! Kram

    SvaraRadera
  6. kan tänka mig att den är supersmarrig för den ser farligt god ut.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.