torsdag 3 april 2014

TACOKYCKLING OCH SMÖRBAKAD BLOMKÅL




För ett tag sedan gjorde jag en egen tacokrydda, detta efter jag läst hur mycket konstigt en köpekrydda innehåller. Jag var lite orolig över hur barnen skulle ta emot den "nya" smaken, för helt likadant smakar den ju inte. Men det gick bra och de sa inget, inte ens Ludvig klagade. Kors i taket!

I dag fick jag användning för kryddan igen, denna gången som kryddning av kycklingben. Blev riktigt bra kan jag också meddela.

Tacokrydda
1-2 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
4 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
4 krm cayennepeppar
4 tsk paprikapulver
1 tsk kakao


Blanda samman alla kryddor och häll i glasburk med lock. 





Tacokyckling
Kycklingben
egengjord tacokrydda
olivolja
smör

Pensla kycklingen med olivolja och krydda dem med tacokrydda. Gnid in kryddan ordentligt. Lägg i ugnsform och tillaga i 200 grader i ca. 30-35 minuter. Pensla då och då kycklingen med smält smör. Sätt på grillen de sista minuterna för att få extra fin färg.

Vid servering är det gott att ringla lite extra smält smör över blomkålen, gärna Smör med havssalt. Mmmmm!




Den här lilla skönheten var en riktig godsak, på riktigt! Ni hör ju själva, smörbakad blomkål... Mmmmm! Tipset fick jag av Lisa med bloggen Matlika. Lisa är kock och var en av personerna som förra sommaren drev restaurangen Köttkrogen i fiskebyn här i Glommen. Restaurangen kommer för övrigt att ha öppet även den här sommaren. Jag tycker absolut att ni ska besöka restaurangen. Maten förra sommaren var riktigt bra, och jag är säker på att det blir samma sak denna sommaren. Restaurangen har bästa läget precis vid stranden. Solnedgången från uteserveringen är magisk! Skärtorsdagen är det premiär, något jag verkligen ser fram emot!

Smörbakad blomkål
1 st blomkål
smör (ca.75g)
flingsalt

Ansa blomkålen fri från blad. Koka den snabbt i 5-7 minuter och lägg den sedan i ugnsform. Lägg en stor klick smör på toppen. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca, 30 minuter. Ös blomkålen med smör från formen, ungefär var tionde minut. Täck blomkålen med alu.folie om den verkar få för mycket färg. Känn med sticka om blomkålen är klar. 

Strö över fliingsalt på toppen innan servering, ös gärna lite extra smör över också. Smör är gott! 






En god sallad med jordgubbar var fräscht upptill kycklingen och blomkålen.

//Malin



8 kommentarer:

  1. Blomkålen är en riktig goding tycker jag:) Och jordgubbar i sallad! MMmmm:) Och kycklingklubbor!
    Ha nu en riktigt härlig helg! Hoppas solen når till dig också:)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Blomkål, smör och salt... Låter himmelskt och enkelt!

    SvaraRadera
  3. Jag gör alltid egen tacokrydda och den smakar precis som den köpta. Jag brukar inte ha kakao i min. Här hittar du den och även faijtakrydda:
    http://remsansbistro.blogspot.se/2012/03/i-vantan-pa-sommar-drink.html
    Allt med blomkål älskar jag så smörbakad blomkål låter ljuvligt tycker jag!

    SvaraRadera
  4. Vad lustigt, jag hade precis förberett ett blogginlägg om tacokrydda, men behöver några foton, annars hade jag redan postat det.
    Jag har upptäckt blomkål nyligen. Innan hade jag nog inte ätit det sen jag var liten. Hade inget emot det, men har alltid tänkt att broccoli var samma sak fast godare. Nu tycker jag att det är jättegott!

    SvaraRadera
  5. Vet du, jag har aldrig lagat kycklingben/-klubbor... Bara filéer, lårfilé och hel kyckling. Jag måste prova snart. Låter jättegott att använda hemmagjord tacokrydda. Lite som egen masala eller curry :-) Blomkålen låter supersmarrig och hela tallriken ser magiskt god ut. Tack för toppentips och trevlig helg nu med alla bloggare! Ni är väl redan igång!

    Kram

    SvaraRadera
  6. Tacoblandningar verkar det som att det finns en hel uppsjö av olika typer, kul när man hittar en lite annorlunda som denna med kakao i. Den smörbakade blomkålen snor vi rakt av, gud vad det låter gott!

    Och Lotta, vi är inte igång förrän nästa helg:)

    Pöss på daj, Malin!

    SvaraRadera
  7. Åh herre gud: smörbakad blomkål!!!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.