onsdag 26 mars 2014

OSTGRATINERAD KASSLERGRATÄNG MED FRANSK SENAP OCH BACON



Jag tycker om kassler, gillar sältan i köttet. Lätt att få till snabba vardagsrätter med kassler också. Behöver inga långa tillagningstider, vilket underlättar efter jobb och barnhämtande. 

Den här gratängen är gjord efter en kylskåpsrensning, vilket är nyttigt att göra då och då. Ofta har jag mer än jag tror i mina gömmor. Men att åka och handla efter en rejäl tömning blir ofta en väldigt kostsam historia...





Kasslergratäng med fransk senap och bacon
800 g Kassler
1 broccolihuvud
1/2 blomkålshuvud
1/2 spetskålhuvud
10 champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 paket bacon
2 bollar mozzarella
3 tomater
3 dl grädde
2 dl créme fraiche
2 tsk fransk senap
2 tsk tamarisoja (japansk soja)
1 tsk lantbuljong 
2 dl riven ost
salt & svartpeppar

Dela blomkål och broccoli i mindre buketter, strimla spetskålen och skiva champinjonerna. Stek allt i smör tills kålen mjuknat. Lägg i botten av ugnsform.

Skär kassler i skivor och bryn i smör. Varva kassler, mozzarella och tomatskivor över kålen. Strö över stekt bacon i bitar. 
Häll grädde, créme fraiche, senap, soja, buljong och pressad vitlök i kastrull och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över baconet. Strö över riven ost. 

Gratinera i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter, eller tills osten fått fin färg. 











//Malin


7 kommentarer:

  1. Vad gott! Jag gillar kassler men vi äter det sällan eller aldrig. Men det får det nog bli ändring på. Bra att ha en bit i kylen på lut och trolla fram något gott med.

    SvaraRadera
  2. Det är bara så himla synd att det oftast är så jäkla mycket vatten i kassler! Det blir sällan att vi lagar det. Men det är gott ibland! Tänk 80-talaren med ananas och ost, ha! Det är ju faktiskt jättegott! Även om det här låter ännu bättre :) Dijonsenap och bacon är mums!

    SvaraRadera
  3. Oh, kassler som är så gott! Det finns inte kassler i Wales. Man kan använda gammon, men blir inte det samma. Får vänta tills jag kommer till Sverige igen!

    SvaraRadera
  4. kylskåpsrensning är inte fel
    känns som om ditt kylskåp innehåller mer gott än det vi har : )

    SvaraRadera
  5. det där såg ju jätte gott ut.. Tror bestämt att vi få bjuda på det här hos oss på söndag, tack för tipset.. och trevlig helg

    SvaraRadera
  6. Men hur gott såg inte detta ut!!!

    SvaraRadera
  7. Kassler har vi minsann inte haft på evigheter, det är nåt som vi verkligen är periodare på att ha hemma. Gratängen ser ut och låter väldigt god, en lyckad rensning med andra ord!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.