måndag 10 mars 2014

KYCKLINGGRYTA MED JORDNÖTSSÅS OCH UGNSROSTAD BLOMKÅL




Alltså, det här var gott, riktigt jävla gott. Förlåt mitt språk, men kände att det behövdes lite kraft bakom uttalandet. En ljuvlig blandning av krämighet och hetta. Jag drog längsta strået och har en låda till lunchen i dag. I bland ska man ha tur!

Kycklinggryta med jordnötssås
1 kg kycklingfilé
1 burk kokosmjölk
1 dl vispgrädde
1 dl Crunchy jordnötssmör (sockerfri)
3 tsk tamarisoja (japansk soja)
3 tsk sambal oelek
1 röd chili
1 lime, saften
salt & svartpeppar

Skär kycklingen i smala strimlor. Bryn kycklingen i kokosolja eller smör, salta och peppra. Häll på kokosmjölk och hälften av grädden. Tillsätt jordnötssmör, soja och sambal oelek. Låt småputtra ca. 10 minuter. Ta ur kärnorna i chilin, finstrimla och blanda ner i pannan. Pressa i limen i såsen och låt sedan allt koka ytterligare några minuter. Tillsätt den sista grädden precis innan servering. Har grytan börjat skära sig så hjälper grädden nämligen till att fixa det. 




Ugnsrostad blomkål
Färsk blomkål
olivolja
Santa Maria Chili explosion.
flingsalt 

Dela blomkålen i små buketter och lägg i ugnsform. Ringla över olja, ganska rikligt med olja och krydda med chili och flingsalt. 
Ställ in i ugnen på 200 grader och låt stå till blomkålen blivit lagom mjuk. Inte för mjuk, utan med tuggmotstånd kvar. Det tar cirka 25-30 minuter. 








//Malin



8 kommentarer:

  1. gahhh vad gott : ) kram på dig finis! Sofia

    SvaraRadera
  2. En av våra favoriträtter vad gäller kyckling faktiskt, perfekt att ta till både när det ska gå undan, smaka förbenat gott och fantasin tryter! Du gick ju absolut vinnande ut matlådestriden:)

    Ha en riktigt fin vecka Malin,
    kramar till dej

    SvaraRadera
  3. Låter riktigt gott, skall absolut prova..vågar jag förresten med tanke på chillin.. tänker på amningen och bebisarna.. hm.. får googla, blev ju riktigt sugen :)
    Tack för inspirationen mästerkocken Malin :)

    Kram
    Tiina

    SvaraRadera
  4. Det låter riktigt jävla gott gott också, Malin! :)

    SvaraRadera
  5. Nu snackar vi god mat! Rosta eller steka blomkål är snäppet godare än att koka den tycker jag, då har den ofta lite lagom krispighet kvar.

    SvaraRadera
  6. Man fååår faktiskt svära, men bara om det är riktigt jävla god mat iblandad ;)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.