söndag 5 januari 2014

SPARRIS MED MOZZARELLA, PARMASKINKA OCH SEMITORKADE SMÅTOMATER




Nyår spenderade jag och min familj tillsammans med familjen Billing-Torstensson i Sunnansjö utanför Ludvika i Dalarna. Vi var där även förra året, och det måste nästan därför räknas som tradition. Det var dagar och kvällar fyllda av god mat och dryck och massa skratt. Har haft det så mysigt! 

Tanken var att vi även skulle kunna få åka lite skidor, men vädergudarna tyckte annat. Men men, det gick ingen nöd på oss kan man säga.

På nyår tycker jag att man ska börja med den bästa Champagnen, eller kanske den enda Champagnen. Vid tolvslaget duger annat bubbel, vilket vanligtvis är fullt tillräckligt för mig. Nu till nyår hade värdparet inhandlat en Gula Änkan. Fint ska det vara, även om vi enades om att den dyraste inte var den godaste.




Förrätten var så god att jag under ett ögonblick nästan hade kunnat tänka mig att äta tre portioner av den i stället för varmrätt och dessert. Ska verkligen göra om detta någon gång. 

Sparris med mozzarella, parma och semitorkade småtomater
2 knippe grön sparris
ca. 8-10 skivor parmaskinka
2 bollar mozzarella
1 lime
salt och svartpeppar
1 1/2 ask körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
citronolja
vitlöksolja


Börja med tomaterna som ska stå i ugnen i några timmar. Halvera dem och lägg i ugnsform. Pressa över vitlök och ringla över citron- och vitlöksolja. Pressa limesaft över tomaterna och låt limen ligga med i formen. Blanda runt allt och salta och peppra. 
Tillaga i ugnen på 150 grader i ca. 1 1/2- 2 timmar.

Stugans ugn gick sönder på nyårsafton, men tomaterna hann vi i alla fall med att tillaga. Sparrispaketen fick sedan tillagas över elgrill. Funkade det också, men hade fått bättre färg i en ugn.




Lägg sparrisen i saltat vatten och låt koka upp. Lämna sparrisen koka en kort stund, ca. 2-4 minuter. Häll sedan av varma vattnet och spola dem i kallvatten. Detta för att inte sparrisen ska fortsätta att mjukna. 

Lägg 3 sparris på varje skinkskiva. Toppa med mozzarella, limezest, salt och peppar. Rulla ihop till ett paket. 

Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter, eller tills paketet fått fin färg.




Vitlöksbröd passar till det mesta, så det fick det bli upptill sparrisen och de ugnsrostade tomaterna. 




Nyårsdukningen i stugan i Dalarna.





//Malin



7 kommentarer:

  1. Otroligt fräscht och gott! Sådana tomater måste testas! :)
    Ha en fin trettondagsafton!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Den förrätten faller oss på läppen, kommer att testas så fort det blir plockemat igen, det där med osten som packas in låter ju bara hur gott som helst.
    Änkan var länge vår favorit men när vi väl började testa oss runt så upptäckte vi samma som ni, det finns ju hur många godingar som helst som inte gör så djupa hål i börsen:)

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Läcker dukning och vilken smarrig förrätt! Snabblagad och enkel, det gillar jag:)

    Ha nu en skön trettonhelg!
    KRAM

    SvaraRadera
  4. Gula änkan är väl en av de champagner jag inte tycker är värd sina pengar. Vi har druckit den till asiatisk mat och då var den okej, men det finns andra betydligt godare och mer prisvärda.
    Förrätten ser supergod ut! Däremot helt i min smak!

    SvaraRadera
  5. Hjälp, vad gott det här låter! Och semitorkade tomater, det är ju så himla gott. Håller med om Veuve, den och Moët är två champagner som aldrig fallit mig väl i smaken, faktiskt. Men Bollinger Grand Anée 2000 säger jag bara. Bästa jag druckit någonsin!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.