torsdag 9 januari 2014

OXFILÉ MED COGNACSÅS OCH POTATISGRATÄNG

Nyårsmiddagen höll på att helt skita sig för oss i år. Ugnen bestämde sig för att lägga av lagom till gratängen skulle in i ugnen. Vi hade använt den till förberedelser inför förrätten, men efter det fick den helt enkelt nog. 

Det fick bli ett lite annorlunda sätt att tillaga gratängen på, nämligen på elgrillen. Men alla sätt är bra utom de dåliga, eller hur?



Lars fick dra på sig varma kläder och ställa sig på balkongen ett tag... Men det blev bra det också, även om inte gratängen fick någon färg på ytan.

Krämig potatisgratäng
Skivade potatisar
1 gul lök
2 dl riven Västerbottensost
3 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
50 g smör
Salt & svartpeppar

Varva skivad potatis, skivad lök och riven ost i en form. Salta och peppra mellan varven. 
Värm grädde i en kastrull och pressa i vitlök. Häll blandningen över potatisen. Klicka lite smör på toppen av gratängen. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 45-60 minuter. Täck med folie om gratängen blir mörk.



Köttet fick vi steka klart i pannan, men tack vare min nya digitala stektermometer blev köttet perfekt! Jag har aldrig i hela mitt liv ätit så gott kött som oxfilén vi åt på nyår. Köttet var köpt på Gårdsbutik Thuresson i Bölse utanför Glommen. Det är verkligen skillnad på kött och kött! Filén kom från en av gårdens egna tjurar. 

Köttet vändes i grovt krossad vit- och svartpeppar. Sedan lite flingsalt på toppen. Köttet bryntes hel i rikligt med smör. Hade vi haft en ugn hade köttet åkt in där, men nu fick det stanna i pannan helt enkelt. Termometern sattes in och vi vände på köttet då och då tills innertempen kom upp i 59 grader. Köttet fick sedan vila i folie fram tills vi skulle äta. 




Såsen är lika viktig som allting annat i sammanhanget, kanske till och med viktigare faktiskt. Spelar ingen roll om gratängen är krämig, såsen behövs den också. 

Cognacsås
2 schalottenlökar 
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitpeppar
1 msk dijonsenap
2 msk oxfond
3 dl grädde
1/2 dl cognac

Bryn hackad lök i samma panna ni stekt köttet i. Blanda ner senap, fond och cognac i pannan och vispa ur allt gott. Tillsätt grädde och peppar och låt småputtra ca. 10 minuter. Sila av såsen och häll i kastrull. Smaka av med salt och peppar, samt eventuellt mer senap. 



Vitlökssmör och lite sparris passade också perfekt till denna högtidsmåltid. Verkligen mat helt i min smak!




//Malin






9 kommentarer:

  1. Vilken snygg räddning ni gjorde där! Och tänk att det blev en middag ändå. Vilket slut på året...Ugnen bara lägger av, liksom " jag är färdig,jag har gjort mitt för i år, tack och hej".

    KRAM

    SvaraRadera
  2. Vilket häftigt sätt att laga till det på, snacka om smart idé! Och visst är det skillnad på kött och kött...

    SvaraRadera
  3. Haha, det blev ett annorlunda tillagningssätt! Stackars ugnen ville inte uppleva 2014. En gasbrännare på toppen så behöver man inte någon ugn - bara det och grill! ;) Låter som en läcker middag.

    SvaraRadera
  4. Oj,oj vad du inspirerar. Blev raka vägen till Thuressons på fm (idag fredag) för att handla gott kött och sedan leta fram cognacflaskan. Ikväll blir det fest på tu man hand,haha!

    SvaraRadera
  5. Helt i min smak också! En av mina tjejer fyller snart år och ho velar mellan att välja oxfilé och potatisgratäng eller biff Rydberg. Om det blir det första så ska jag köra på detta!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  6. Åh,den såsen var "to die for"!! Istället för potatisgratäng blev det impulsköp av små Anya-potatisar som fanns utanför Thuressons. Vitlök,flingsalt,olivolja och färsk timjan och in i ugnen. Jisses så gott ALLT blev!

    SvaraRadera
  7. åh det här ska prövas.aldrig ätit oxfile men skulle jag få sån tallrik skulle jag äta utan att tveka.ser riktigt smarrigt ut.

    SvaraRadera
  8. Har aldrig gjort konjakssås men jag undrar verkligen varför, verkar urgott! Mycket fiffigt att tillaga gratängen på elgrill :-) Ska jag komma ihåg om ugnen skulle lägga av, och så bränner jag av ytan med en sån där liten gasbrännare för lite färg!

    Ha en fin vecka - kram!

    SvaraRadera
  9. Oxfilé är grejer det! Stod nog 10 minuter i affären och valde bit och fick tag i en som var fantastiskt mör. Så himla gott! Måste prova din cognacsås - ser supergott ut. Och tur att ni fick lagat potatisgratängen, om än på ett lite annorlunda vis... ;-) Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.