lördag 7 december 2013

SAFTIG SAFFRANSKAKA MED LJUS ROM


Den här kakan har hängt med några år. Eller inte själva kakan, för det hade varit äckligt. Men receptet i alla fall. Verkligen en favorit nu under jultider, och det är mycket saffranets förtjänst. Vackert gul och smakar gudomligt! Lite rom i smeten gör sitt också. Kan verkligen rekommendera er att baka den här. Kanske redan i kväll eller i alla fall till adventsfikat i morgon.

Jag har bjudit på den i min butik i dag, med strykande åtgång kan jag tillägga. Jag har kanske eventuellt ätit några bitar...

Saffranskaka
3 st ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
1/2 g saffran
1 msk ljus rom
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör och kokosflingor till formen
Florsocker till pudring av kakan

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. 
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint fat. Pudra över florsocker vid servering.

Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten.

Receptet kommer från leila.se

I kväll ska vi till Prostens Pizza och käka. Lisa Lemkes pizzahak i Skrea utanför Falkenberg. Här kan ni läsa om vårt tidigare besök. Ett underbart ställe som jag verkligen kan rekommendera er att testa om ni har möjlighet.




//Malin




7 kommentarer:

  1. Kakan är sååå fin! Och vilka smaker. Bra med tipset där också om att inte vispa ner mjölet, bara blanda... Annars hade jag helt klart gjort fel om jag skulle prova. Jag menar NÄR jag ska prova.

    Blir jättesugen på att testa det där haket. Synd att det inte riktigt ligger runt hörnet bara...

    Ha en trevlig kväll och helg!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Kakan ser god ut! Ha en trevlig kväll. Kram

    SvaraRadera
  3. Den här sortens saffranskaka är helt i min smak!

    SvaraRadera
  4. Kul med nytt recept på saffranskaka! Jag brukar köra den från 7 sorters kakor!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  5. Mmmmm...låter jättegod... Den får jag nog testa någon dag...om jag har någon rom (!!?)...

    Du är grymt duktig som bakar till butiken! Det kallar jag att skämma bort sina kunder!
    Hoppas de handlar extra mycket då också...hihi...

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Låter smaskens! Saffran kan jag äta året runt! :)
    Ha en fin andra advent!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Lyckliga stugkunder som får så god shoppingfika, inte dumt alls!
    Hoppas det är bra med dej,
    och att du får en kanoners vecka
    kramar

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.