söndag 15 december 2013

SAFFRANSMAZARINER



För någon månad sedan köpte jag ett helt gäng bakformar i olika former och storlekar av en tjej, på en säljsida på Facebook. Ett riktigt lyckoköp för en liten peng!

Dessa formar passade perfekt när jag i helgen skulle baka mazariner. Det blev små mazariner, perfekta att stoppa in hela i munnen på en gång. Många blev det också, eftersom jag använde en liten mazarinform. Jag fick därför göra dubbel sats av bottendegen och enkel sats av fyllningen. Använder ni vanlig storlek på formen så räcker det med receptet som det står här.

Så klart blev det saffran i kakan i dag också. Receptet kommer från bakkungen Roy Fares. 


Saffransmazariner
Bottnar
125 g Smör
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Mazarinfyllning
50 g smält smör
1 påse saffran
400 g mandelmassa , riven
100 g smör, rumstempererat
2 ägg
3 äggulor
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl

Garnering
hyvlad mandlar
florsocker

Gör så här:
Bottnar: Blanda alla ingredienser i en matberedare till en deg. Lägg degen i en bunke som du täcker med plastfolie och låter vila i kyl i 20 min. Tryck seden ut degen i formarna ända upp till kanten, men ta bort överflödig deg. 

Mazarinfyllning: Sätt ugnen på 175°. Blanda smält smör och saffran, ställ åt sidan. Blanda mandelmassan med smöret, lite i taget i en matberedare. Tillsätt det smälta saffransmöret. Tillsätt ägg och äggula, ett i taget och blanda ordentligt, använder du en matberedare så kör på lägsta hastighet. Vänd i vaniljsocker och vetemjöl och blanda väl. Fyll formarna till lite mer än 3/4, strö över hyvlad mandel och grädda i ugn i 15-16 min eller tills mazarinerna fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt innan de vänds ut ur formarna. Pudra på florsocker innan servering.



Kakorna bjöd jag på i butiken både i går och i dag och alla som smakade tyckte de var jättegoda. Har ni lite tid över i veckan så tycker jag absolut att ni ska baka de här små godingarna. Kommer göra succé på gottebordet i jul. 





//Malin




12 kommentarer:

  1. aldrig ätit mazarinr men nu när jag ser dessa vill jag verkligen smaka.vill önska dig en fortsatt underbar tredje advent

    SvaraRadera
  2. Mmmm, yummy! Kram till dig Malin!

    SvaraRadera
  3. Saffransmazariner låter galet gott!

    SvaraRadera
  4. Åh, vad gott det låter! Min familj är inga saffransfantaster, men de kanske blir om jag bakar de här...

    SvaraRadera
  5. SÅ gott så, och tänk att vi har et stort gäng former som dessa som vi fick hem efter att Ankis mor gått bort. Vi har använt dom flitigt som ljuskoppar till värmeljus, men hitintills har det inte hamnat en endaste liten kaka i dom:)

    SvaraRadera
  6. Herregud vad gott! Det här ska testas!

    SvaraRadera
  7. Oh my! Såna måste jag baka! Då länkar jag till dig! Jag är en mazarinfantast, min chef hade tom köpt mazariner till mig igår!

    Kram jenny

    SvaraRadera
  8. Mazariner med saffran - herregud så gott! Och underbart när de görs så där lagom stora att man kan sluka dem hela :-) Du är så gullig och generös som bjuder på fikabröd hela tiden i din butik - det måste verkligen uppskattas!

    Kram!

    SvaraRadera
  9. Mazariner har jag faktiskt aldrig sett som saffransvariant förr :) Det lät supergott!
    // Malin

    SvaraRadera
  10. Herreminje, vilken god kombination! Jag älskar mazariner, mmm.

    SvaraRadera
  11. Saffran åhhh, så gott. Funderar på om jag ska göra saffranskola med mörk choklad här hemma :) Kram!

    SvaraRadera
  12. Tror mamma har mängder av sådana formar då hon ärvt av både mormor och farmor. Ska nog lägga vantarna på ett gäng.....

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.