Här kan ni läsa reportaget som stod i Hallands Nyheter idag 14 december.
GLOMMEN.
Glöggsås, vintips och saffranskakor. Det doftar jul om Malin Kårdahls recept just nu. På sin blogg skriver hon om mat och bakverk varvat med bilder på uppläggningar och tillbehör. Ibland blir det också lite personliga berättelser om familjen.
Relaterat
Lite om Malin Kårdahl
Född: För 38 år sedan i Falkenberg.
Bor: På Glumstensvägen 25 i Glommen.
Gör: Lärare på resursskolan Zeta, driver inredningsbutiken Annies Stuga och bloggar under namnet Malins Diner.
Familj: Sambon Lars Andersson, dottern Ella, elva år, och sonen Ludvig, sju år.
Intressen: Inredning, bakning, matlagning, umgås med familj och vänner och att läsa.
Framtidsplaner: Anordnar en blogghelg till våren, på längre sikt vill hon utöka butiksverksamheten med café och kurslokal.
Malins smarriga nougatrutor i långpanna
300 gr smör
9 dl havregryn
100 gr mandelspån
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl socker
1 ägg
Topping – 250 gr mjuk nougat
Chokladspån eller strössel
Smält smör i en kastrull och blanda ner havregryn. Låt stå några minuter. Blanda under tiden socker, mandelspån och bakpulver. Detta blandas sedan ner i havreblandningen. Vispa upp ägget och blanda ner även detta. Rör tills allt blandats väl.
Tryck ut i bakplåtsklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.
När kakan är klar låt den vila ett par minuter innan nougaten hyvlas över den varma kakan. Nougaten smälter då och täcker kakan fint. Strö över chokladspån, strössel eller ringla över smält mörk choklad. Skär kakan i rutor av valfri storlek och njut sedan.
Malin Kårdahl och sambon Lars Andersson flyttade för drygt tio år sedan in i huset i Glommen där hans mormor Annie bodde tidigare. Under årens lopp har dottern Ella och sonen Ludvig också gjort entré. När väl boningshuset var upprustat var det dags för det gamla uthuset på tomten.
Valet stod mellan att göra det till ett sommarviste för uthyrning eller att förverkliga Malins önskedröm; en inredningsbutik. De enades om det sistnämnda och ett slitsamt ombyggnadsarbete tog sin början. Malin hade idéerna och sambon snickrade. I dagarna har hon firat ettårsjubileum i den lilla butiken som fick namnet Annies Stuga efter Lars mormor.
– Även om det varit mycket jobb har det varit ett fantastiskt roligt år.
Hon smider redan planer för framtiden. På önskelistan står en utbyggnad med plats för ett kafé och en lokal där hon kan hålla kurser tillsammans med andra kreativa människor. Hon tänker sig kurser/föreläsningar i matlagning och olika hantverk.
Malins matintresse tog sin början när hon i ungdomen arbetade som aupair i London och Madrid. Hon kom hem igen och fick lärarvikariat i Falkenberg. När hon senare utbildade sig till lärare gjorde hon ett avbrott i studierna när dottern föddes. När sonen kom fyra år senare hade hon fått fast jobb som lärare på Söderskolan i svenska och engelska.
Nu arbetar Malin på deltid som lärare i resursklassen Zeta, som finns inrymd på Söderskolan. Resten av tiden håller hon öppet i butiken, bloggar och testar nya maträtter plus alla sysslor som krävs i en barnfamilj. På lördagar får också den som vill prova hennes bakverk tillsammans med kaffe i butiken. Malin har många järn i elden och är sällan ledig. När hon nyligen kunde ta sig tid att gå på bio och äta ute tillsammans med en väninna blev det en extra guldkant på vardagen.
Mycket oro, tid och kraft har också krävts de senaste sju åren sedan sonen föddes. Det visade sig att han hade problem i urinvägarna och har genomgått flera operationer. Så sent som i oktober gjordes den senaste operationen, men nu fungerar allt mycket bättre. Om det här har Malin skrivit öppenhjärtligt på sin blogg. Hon ville dela med sig av familjens erfarenheter för att kanske hjälpa andra i samma situation.
Bloggen Malins Diner kom till för drygt två år sedan. Där skriver hon om sina mat- och bakexperiment och visar bilder på resultaten. Hon har också fått kontakt med andra matbloggare. De har hittills umgåtts under två helger då de träffade matproducenter och lagade mat tillsammans.
– Till våren har jag tagit på mig att anordna en bloggträff i Falkenberg. Det blir naturligtvis lite jobb med det, men det ska bli jättekul.
Hoppas på en lika rolig dag i morgon. Har ni vägarna förbi Glommen så har jag öppet butiken mellan kl. 11-16. Välkomna!
//Malin
Vilket fint reportage! Kram
SvaraRaderaTackar! <3
RaderaÅh vad kul Malin! Jättefint reportage!
SvaraRaderaHoppas det gav riktigt bra reklam och extra besökare.
Fortsatt fin helg!
Kram Mariette
Tack Mariette!
RaderaBlev en kanonhelg med rekord!
Kram kram
Vilket fint reportage! Jag vill komma på bloggträff : ) kram Sofia
SvaraRaderaFår väl hoppas du kan det då! ;-)
RaderaKram kram
Bra och fint reportage.....förra gången blev jag nyfiken och har sedan dess följt dig! Tack för alla goda och inspirerande recept och allt annat intressant du skriver om!! :)
SvaraRaderaTack B-M! :-)
RaderaKram kram
...och jag upptäckte dig tack vare reportaget. Blev nyfiken på din röda pesto kyckling bla. Den blir det till veckan. Har du något recept på vörtbröd? Ser dig som en ny inspirationskälla!
SvaraRaderaHej anonym ;-)
RaderaVad glad jag blir! Tyvärr har jag aldrig bakat vörtbröd. Kanske får göra det, eller också köper ett ;-)
Kram kram
härligt repotage... och en mysig butik som jag upptäckte i somras...
SvaraRaderaOch nästa gång måste du ge dig tillkänna ju!!! ;-)
RaderaVilket fint reportage!
SvaraRaderaTackar! <3
RaderaFint reportage om en fin och duktig tjej! <3
SvaraRaderaJa, lite duktig är jag allt! ;-)
RaderaHärligt:) Inte nog med att du är en cool tjej...Du är jäkligt snygg också!
SvaraRaderaTackar! <3
RaderaSå bra skrivet om dej Malin, det är verkligen så kul att det går så bra för dej och din affär! Vi känner oss nästan lite stolta här som känner dej lite:) Men det verkar som de glömt helt en detalj, den där om rosé och muffins...:)
SvaraRaderaBloggträffen ser vi verkligen fram mot, det är ju alldeles för länge sedan sist!
Kramar till dej
Pöss på er! Jag planerar för fullt men har lite svårigheter att få svar från vissa personer vars ställe jag är intresserad av att besöka. Jag är denna persons ständiga dåliga samvete. Inte illa pinkat det heller ;-) Blir nog bra till slut!
RaderaKram kram
Vad roligt att du fick vara med i HN, helt missat! Hur ser öppettiderna ut nu innan jul? Jag skulle gärna komma o köpa en present, men jobbar ju en del ;) Ha det fint! Kram Sandra
SvaraRaderaJa, riktigt bra för affärerna ;-) Jag har öppet som vanligt torsdag-söndag och ska hålla öppet måndag också, men inte bestämt de tiderna ännu.
RaderaKram kram