söndag 22 december 2013

GRÖNKÅLS- & VÄSTERBOTTENPAJ OCH VINTIPS INFÖR HELGENS FESTLIGHETER

Jag brukar sällan laga julmat här hemma. Det blir liksom inte av, detta eftersom vi inte firar julafton hemma. Jag vill heller inte äta för mycket julmat innan julafton, med risk att tröttna. 

Julskinka gör jag däremot varje jul, en liten en på 2,5 kg brukar bli lagom för att stilla vår skinkhunger under några dagar innan julafton. Jag köper alltid vår julskinka på Gårdsbutik Thuresson i Bölse utanför Glommen. I år var jag smart och åkte dit för att hämta skinkan precis innan stängning i torsdags, då var det tomt i butiken. När jag körde förbi butiken vid tolvtiden samma dag var där säkert femton bilar på parkeringen och i går var där det dubbla. I en timme fick man stå i kö för att få handla. Poppis med finkött och korv under julen. Tycker det borde vara så mycket folk där varje dag, så bra produkter är det! 

Grönkål på halländskt vis, en krämig variant med grädde och sirap, är något jag lärt mig äta på senare år. Innan dess vågade jag inte ens smaka får jag väl erkänna. Synd, för då hade jag haft fler år med denna underbara kål. 

Jag har aldrig lagat grönkål här hemma, knappt haft det i huset tror jag. Men i år blev det ändring på det. Köpte hem färsk grönkål för att använda i en paj tillsammans med Västerbottenost. Riktigt god blev pajen! Tycker jag absolut passar på julbordet på julafton. Grönkål fast i en ny tappning. Den smörfrästa grönkålen med vitlök gick inte heller av för hackor. Skulle jag lätt kunna äta som tillbehör till lite skinka eller annat kött. Gott! 




Grönkåls- & Västerbottenpaj
Pajdeg
2 1/2 dl mjöl
1 dl lättkesella
50 g smör

250 g färsk grönkål
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
3 dl riven Västerbottenost
riven muskotnöt
salt & peppar
3 ägg
2 dl mjölk

Mixa samman ingredienserna till pajdegen i en matberedare och tryck ut degen i en pajform. Ställ kallt i ca. 30 minuter. Förgrädda därefter skalet i ca 10 minuter i 200 grader.

Skölj kålen väl och repa av bladen från stammen. Hacka kålen grovt. Finhacka löken och vitlöken och fräs detta i rikligt med smör tillsammans med kålen. Salta, peppra och riv över muskotnöt. 
Lägg detta i pajskalet och fördela den rivna osten ovanpå. 

Vispa samman ägg och mjölk, salta och peppra. Häll över pajen och grädda pajen i ca. 20-30 minuter, eller tills pajen fått fin färg. Jag brukar ändra till grillfunktionen de sista minuterna för att få fin färg på pajen. 












Till detta drack vi ett riktigt gott vin, Ricossa Barolo Art.nr: 76367 för 149 kr. På gränsen för vad vi lägger på ett vin, men det tycker jag att det var värt. Absolut ett vin som passar till nyårssupén. Ett fruktigt smakrikt vin som jag kommer att köpa igen.




Den svarta flaskan med Freixenet ska vi dricka till nyår. Flaskan passar utmärkt för dagen med sin guldiga fluga. Freixenet har nämligen kommit ut med en limited edition av sin Cava Cordon Negro. De har ett samarbete med svenska accessoarmärket DAKO, som tagit fram en specialtillverkad fluga som under en begränsad tid kommer pryda halsen på Freixenet Cordon Negro. Flugan finns också i vanlig storlek hos DAKO om ni känner någon om vill matcha flaskan. Flaskan finns att köpa på systemet för 79 kronor. Prisvärt bubbel helt enkelt! 




I somras drack jag mycket av denna cava, fast då mest den halvtorra varianten som kommer i en ljus flaska. Jag gillar Frexenet för det är ett gott, lagom bubbligt och prisvärt mousserat vin. 

I dag blir det butikshäng fram till klockan fyra och därefter lite fixande inne, innan sogghänget hägrar i kväll. 



//Malin






8 kommentarer:

  1. Åhh jag som har massa grönkål i kylen, efter ett antal dagar med grönkåls chips så är det gott med variation tror jag :D
    den här pajen lät jättegod den ska jag spara till mellandagarna tror jag, och tack för vintipsen med!

    SvaraRadera
  2. Jag åt grönkål för första gången i mitt liv igår:) Gjorde långkål samt friterad grönkålschips.Kul med nya smaker man inte testat tidigare.
    Ha en en riktigt skön 4:e advent:)
    Kram

    SvaraRadera
  3. det låter gott ... har sett att den del bloggar har med grönkålspaj alltid kul att testa något nytt....
    Brukar äta stekt grönkål ala mamma som är från Halland ... precis som du har jag börjat äta på senare år...
    ha en bra dag...

    SvaraRadera
  4. Grönkålspaj är riktigt gott! Speciellt tillsammans med västerbottensost, mmmm. Perfekt kombination. God jul! Kram!

    SvaraRadera
  5. Grönkålspaj är jättegott! Jag brukar ha i någon deciliter hackade valnötter också, det passar jättebra.

    SvaraRadera
  6. Det är coolt vilket uppsving grönkål, eller kål överlag, har fått den senaste tiden! Hurra för det och hurra för smörfräst grönkål med vitlök, låter gudomligt...
    GOD JUL!

    SvaraRadera
  7. Utan att (fortfarande inte) ha smakat på grönkål, så verkar pajen hur god som helst! Om inte annat så tack vare västerbottensosten :-) Jag sparar receptet och ska definitivt prova framöver.

    Önskar dig en riktigt god jul!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  8. Vi åt också grönkålspaj med Västerbottenost på julbordet. Passade perfekt ihop med den andra maten, men jag kommer definitivt laga det igen vid ett annat tillfälle än jul.
    Vi testade det andra röda vinet som kom i lådan och det blev aningen för tunt tillsammans med köttet vi åt, men tillsammans med ost kan jag tänka mig att det blir perfekt.
    Bubblet gillar jag och tycker är prisvärt. Coolt med guldfluga på lagom till nyår.
    Hoppas ni haft/har en skön jul. Kramar. <3

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.