söndag 1 december 2013

GLÖGGSÅS OCH FINVINSTIPS

I går kväll hade vi besök av goda vänner, som det så fint heter. Relativt nyfunna goda vänner dessutom. En familj från Småland som köpt sommarhus i Glommen för att vara mer exakt. Sommarhus som används året om, för nu är det ju absolut inte sommar.

Var sugen på en hederlig potatisgratäng, finkött och en god sås. Det är ju något av det bästa som finns enligt mig. Eftersom det nu är glöggtider anpassade jag rödvinssåsen lite, och den fick därför lite vinglöggsmak. 

Köttet hade jag som vanligt köpt Hos Thuressons i Bölse. Kan liksom inte gå fel då. Blev både Rostas och lite Oxfilé. 



Inte den bästa bilden i bloggosfären, men väl så gott! 

Krämig potatisgratäng
Skivade potatisar
1 gul lök
2 dl riven Västerbottensost
3 vitlöksklyftor
200 g Philadelphiaost
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Salt & svartpeppar

Varva skivad potatis, skivad lök och riven ost i en form. Salta och peppra mellan varven. 
Värm grädde, mjölk och philadelphiaost i en kastrull och pressa i vitlök. Häll blandningen över potatisen och toppa med lite ströbröd. Ställ in i ugnene på 225 grader i ca. 45-60 minuter. Täck med folie om gratängen blir mörk.

Glöggsås med ackompanjemang av rödvin
1 msk rapsolja
1 st gul lök
4 klyftor vitlök
1 dl rödvin
1 1/2 dl vinglögg
4 dl vatten
3 msk kalvfond (använde Italiensk kalvfond)
0.5 msk balsamvinäger
2 dl grädde
1 tsk majsstärkelse
0.5 dl kallt vatten 
salt & peppar

Fräs vitlök och gul lök i olja. Tillsätt vin, glögg, vatten, fond och balsamvinäger. Låt småputtra till såsen reducerats till cirka häften. Sila av såsen och tillsätt grädde. Smaka av med salt och peppar. Eventuellt kan man behöva tillsätta lite fond för att få upp smakerna lite. Red av såsen med lite maizena för att göra den lite tjockare. 

Köket saltade och pepprade jag bara, därefter brynte jag köttet och lagade klart det i ugnen på 150 grader tills innetemperaturen kom upp till 58 grader. Kan tas ut snäppet innan också, för köttet fortsätter att tillagas även efter det tagits ut ur ugnen. 

Blandade också till ett vitlökssmör med smör, vitlök, torkad körvel och rörde i hop det med lite olivolja. 



Till fin mat krävs ett fint vin. Jag är absolut ingen vinkännare, men jag kan verkligen uppskatta ett bra vin. Vinet A Amarone är ett smakrikt, men lättdrucket, vin som passade utmärkt till maten vi åt.  




I kväll blir det filmmys i soffa med lite glögg. Jag älskar verkligen att ha adventsljusstakar i fönstren. Det blir så mycket mysigare än med vanliga lampor. 



Ha en underbar 1:a adventskväll!


//Malin






14 kommentarer:

  1. Så trevligt att äta gott i vänners sällskap och från Småland med.... gillas! ;) Potatisgratäng och glöggsås lät riktigt gott. Önskar dig en fortsatt fin 1:a advent vännen, kram!

    SvaraRadera
  2. Potatisgratäng var det längesedan jag gjorde. Riktigt krämig och god ska den vara. Och lite juliga smaker i maten gillas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Massa krämighet ska det vara, annars kan det kvitta! :-)

      Radera
  3. Just det där finvinet valde jag till nyårsmenyn förra året. Otroligt gott! Och potatisgratäng, jösses! Om jag bara fick äta en enda rätt resten av livet så skulle det absolut bli potatisgratäng, inget annat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, potatisgratäng ligger i toppen på min lista också, men slår inte äggamacka! ;-)

      Radera
  4. Tror vi har en flaska av det vinet hemma, faktiskt. Fick ett gäng Amaroneviner i bröllopspresent och har inte druckit ett enda av dem än så länge. Skandal!

    SvaraRadera
  5. Hohoho, kan tänka mig att du öste på med glöggsåsen kompis! Låter hysteriskt gott. Och det där vinet går ju inte av för hackor! Kram på dig!

    SvaraRadera
  6. Vinet smakar mera, det kan vi skriva under på, det är så gott och några flaskor har korkats upp i vårt kök... Smart drag där med glöggsmak på rödvinssåsen, det måste ju bli en superkombination och rena rama skedätarsåsen. Grytor och marinader har vi använt glögg i och det är ju himla gottigt:)

    Kramar

    SvaraRadera
  7. Det är supergott att göra som rödvinssås fast med glögg. Ger djupare smak till såsen och är gott till både nöt och vilt.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.