Gårdagens middag kanske inte är den vackraste men väl det godaste jag ätit på länge. Underbara smaker tillsammans och kycklingen var riktigt mör. Lite ugnsrostade rotsaker upptill och en skysås med smak av apelsin, dragon och vitlök. Ni hör ju själva hur gott det låter!
Ugnsrostad kyckling med vitlök- & dragonsmör
1 färsk hel kyckling
2 apelsiner
30 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk torkad dragon
flingsalt & svartpeppar
Dela apelsinerna i klyftor och fyll kycklingen med dem, men spara två till såsen.
Blanda smöret med pressad vitlök och dragon. Fördela smöret under skinnet på kycklingen och på kycklingen. Strö över lite torkad dragon på toppen och salta och peppra.
Ställ in kycklingen i ugnen på 200 grader i ca. 40-50 minuter.
Såsen gjorde jag av skyn från kycklingen. När kycklingen nästan är klar hälls stekskyn av i en kastrull. Pressa i två apelsinklyftor och vispa ner 25 g smör. Jag lät även de mjuka vitlöksklyftorna från rotsakerna puttra med i såsen ett tag. Sila av såsen och smaka av med salt och peppar.
Ugnsrostade rotsaker
4 morötter
3 palsternackor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Timjanolja (Gunnarshög)
torkad timjan
flingsalt & svartpeppar
Dela palsternacka, lök och morötter i klyftor. Ringla över olja, strö över salt, peppar och timjan. Baka i ugnen bredvid kycklingen i ca. 30-40 minuter.
Kyckling är billig och framför allt god mat. Man kan göra så mycket med den och glöm inte att kyckling är så mycket mer än bara kycklingfilé.
//Malin
I morgon blir det hel kyckling från crock pot. Vet inte riktigt vad jag ska smaksätta med ännu men det här låter väldigt gott!
SvaraRaderaLåter väldigt gott! Har alltid svårt för att komma på något "roligt" med hel kyckling. Men detta ska jag verkligen prova! :) Tack för receptet.
SvaraRaderaÅh, vilka smaker!
SvaraRaderaJa, hel kyckling smakar ju så mycket mer än de ganska trista fileerna. Jag älskar kycklingskinnet när det är knaprigt men det är ju inte så nyttigt precis...
SvaraRaderaHoppas nu att strömmen är tillbaka så att du kan öppna din fina butik i dag! Kram!
skriver bara för att säga att dina pannkaksmuffins var väldigt omtyckta
SvaraRaderaOj, oj, oj, vilken läcker och smaskig kyckling! Längesen jag gjorde ugnrostade grönsaker...tack för påminnelsen! :)
SvaraRaderaHa en fin kväll!
Kramar!
//Lana
Slurp är bara förnamnet! Älskar att laga till kyckling på det här sättet! Finns det rester kvar, så kommer jag genast över och länsar!
SvaraRaderaEn riktigt fin helg önskar jag dig!
Ja det låter ju helt grymt gott! Jag lagar hel kyckling as we speak och tog också dragon i. Men jag kanske kan stoppa ner en apelsin lite så här i efterhand? :)
SvaraRaderaMums! Just dragon borde jag använda mer än till bea - det är ju så gott! Hoppas du haft en fin helg! Kram
SvaraRadera