onsdag 30 oktober 2013

SURDEGSBRÖD - APRIKOS & HASSELNÖTTERSom jag skrev för ett par dagar sedan fick ju jag två surdegar av min bloggkollega SaraSolhaga Stenugnsbageri i Slöinge. Jag har själv ganska dåliga erfarenheter med just surdegar, de har inte riktigt trivts hos mig. Jag har inte ägnat dem tillräckligt med tid och kärlek, så de brukar alltid dö... Sorgligt är ordet, men man kan inte vara bra på allt intalar jag mig själv. 

Nu känner jag lite press eftersom jag så klart vill att de små liven ska överleva vintern hos mig. Jag brukar klappa lite ömt på burkarna i kylen och jag berättar så ofta jag kan hur fina och speciella de är. 

Ett bak har jag gjort och det blev jättebra, så det finns hopp. Jag har även matat dem i kväll, så nu är de lyckliga och tycker nog om mig ganska så bra. Har också förberett för ett bak till i morgon. Då blir det ett ljust surdegsbröd av Levain-stuket. 

När jag var på bageriet köpte jag med mig en limpa av deras Frukt & nötbröd. Så galet gott var det och det var också det brödet jag ville testa att baka här hemma. Det är inte exakt det brödet, eftersom det receptet är lite hemligt, men det var absolut i samma klass. 

Aprikos & Hasselnöt
500 g vatten
700 g vetemjöl
200 g grovt rågmjöl
200 rågsurdeg
40 g smör
10 g jäst
20 g salt
400 g aprikoser
200 g hasselnötter

Blanda allt på låg hastighet i 10 minuter utan salt, frukt och nötter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Blanda i frukt och nötter. Låt degen vila i 90 minuter, vik ihop den en gång under tiden. Dela i bitar på cirka 550 gram. Forma till bröd och låt jäsa över natten i kyl. Sätt in bröden på 250° i 5 minuter, spruta in vatten samtidigt. Sänk sedan värmen till 230° och grädda totalt i cirka 40 minuter, eller tills bröden har en innertemperatur på 98°.
På Solhagabageriet i Slöinge går det bra att köpa sig en grundsurdeg om man som jag, inte är så bra på att få den att ta fart. Det kostar bara 10 kronor så det är lätt värt en tur till Slöinge. Passa då även på att köpa på er av alla deras godsaker. 
//Malin


4 kommentarer:

 1. Jag gillar att ha i aprikos och nötter i bröd... i synnerhet filmjölksbröd som är smidiga att göra. Surdegsbröd är verkligen så goda och dina ser riktigt fina ut, kram!

  SvaraRadera
 2. Surdegsbröd är så gott och du har lyckats bra med dina bröd. Nötter och frukt i bröd ger ett trevligt tuggmotstånd. Kram

  SvaraRadera
 3. OTROLIGT läckra bilder härinne:) man blir glad av din blogg.

  Om du vill se mitt favoritrecept kan du kolla in min blogg:)

  LOVE Maria at inredningsvis.se - en blogg om inredning

  SvaraRadera
 4. gahhhh vad gott vill ha!!!!!!!!!!!! Happy Halloween kram Sofia

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.