Helgen dessförinnan var mindre lugn eftersom vi hade gäster på lördagen. Gäster som fick äta kräftor med tillbehör. Jag verkligen älskar kräftor! Skulle lätt kunna tänka mig att äta det en gång i veckan. Då skulle jag nöja mig med lite vitlökskräm att doppa dem i. I lördags blev det några fler tillbehör.
Mitt favoritbröd Vik-vila-brödet fick det så klart bli. Det hittar ni receptet på här. Gjorde också en paj.
Västerbottenostpaj med kantareller
Pajdeg
150 g smör
4 dl mjöl (graham, dinkel)
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
Fyllning
1 l färska kantareller
2 gula lökar
4 ägg
1 1/2 dl crème fraiche eller gräddfil
1 1/2 dl Västerbottensost, riven
1 dl hackad gräslök
peppar
1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut degen så att den täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i 10-15 minuter.
4. Bryn de delade kantarellerna och den hackade löken gyllenbrun.
5. Vispa äggen lätt, blanda ner crèmefraiche, svampen och den rivna osten samt gräslöken.
6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
8. Låt den vila en stund före servering.
Per Mobergs recept från recept.nu
Laxpaté
600 g laxfilé
2 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk mjöl
1 dl creme fraiche
4 dl grädde
2 ägg
Kör lax och salt i en matberedare, tillsätt peppar, mjöl, creme fraiche och grädde. Blanda till sist i äggen.
Smörj en 1 1/2 l avlång form. Klipp till bakplåtspapper som som botten och lägg i formen. Häll i smeten och täck med folie.
Ställ den i vattenbad i 200 grader i ca. 1 h 15 minuter. Låt kallna i formen. Går bra att frysa.
Jag blandade till en romsås till patén. Jag höftade med creme frache, majonäs, röd stenbitsrom, citronpeppar och salt.
Blev nu sugen på kräftor, så får nog fjäska med Lars och se om vi kan beställa några små röda snart igen.
//Malin
Kräftor är bäst! Nej, förresten krabba är. Nej, räkor. Äh vad fasen - alla skaldjur!
SvaraRaderaSkönt att göra ett rens i garderoben ibland. Jag bor granne med Statsmissionen så det är bara att gå dit med sina säckar sen - perfekt!
Önskar dig en fin helg! Kram
Åh, så gott med västerbottensost och kantareller! Mums!
SvaraRaderaHa en fin kväll!
Kramar!
//Lana
Skönt med lite garderobsresning. Det gjorde jag också här om veckan. Oj vad mycket plats det blev över helt plötsligt.
SvaraRaderaMm den där kräftfesten hade jag gärna gott på. Jag älskar havskräftor men bor på fel sida av Sverige för att få tag på dom. Men västerbottenpaj har vi ;-)
Älskar att garderobsrensa. Som vi bor måste det göras ofta :p Det dyker ju plötsligt upp nya kläder att trängas med, märkligt ;)
SvaraRaderaJag älskar också kräftor. Ja, alla sorters skaldjur och skulle lätt kunna leva på det. Gärna med lite goda tillbehör och jag tror inte jag skulle sakna något.
SvaraRadera