lördag 26 oktober 2013

LAXPATÉ A LA SVÄRMOR OCH EN PAJ FRÅN MOBERG


Förra var blev en riktigt lugn helg. Vi gick bara hemma och drog hela helgen, vilket är väldigt skönt då och då. Fick rensat i min garderob, vilket resulterade i två sopsäckar med skräp. Det i sin tur betyder att jag nu inte har några kläder och måste därför shoppa. Problemet är då att jag inte har några pengar att shoppa för. Att vabba blir man inte rik på... Men men, jag får slita på de kläder jag lämnade kvar i garderoben helt enkelt. Eller också får det bli att dressa upp de svarta sopsäckarna med ett bälte i midjan, som är så hett i modesvängen nu i höst. 

Helgen dessförinnan var mindre lugn eftersom vi hade gäster på lördagen. Gäster som fick äta kräftor med tillbehör. Jag verkligen älskar kräftor! Skulle lätt kunna tänka mig att äta det en gång i veckan. Då skulle jag nöja mig med lite vitlökskräm att doppa dem i. I lördags blev det några fler tillbehör. 

Mitt favoritbröd Vik-vila-brödet fick det så klart bli. Det hittar ni receptet på här. Gjorde också en paj.






Västerbottenostpaj med kantareller
Pajdeg
150 g smör 
4 dl mjöl (graham, dinkel) 
2 msk kallt vatten 
1/2 tsk salt 

Fyllning
1 l färska kantareller 
2 gula lökar 
4 ägg 
1 1/2 dl crème fraiche eller gräddfil 
1 1/2 dl Västerbottensost, riven 
1 dl hackad gräslök 
peppar


1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut degen så att den täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i 10-15 minuter.
4. Bryn de delade kantarellerna och den hackade löken gyllenbrun.
5. Vispa äggen lätt, blanda ner crèmefraiche, svampen och den rivna osten samt gräslöken.
6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
8. Låt den vila en stund före servering. 

Per Mobergs recept från recept.nu

 Gjorde också en laxpaté som jag fick recept på av svärmor. 




Laxpaté
600 g laxfilé
2 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk mjöl
1 dl creme fraiche
4 dl grädde
2 ägg

Kör lax och salt i en matberedare, tillsätt peppar, mjöl, creme fraiche och grädde. Blanda till sist i äggen.

Smörj en 1 1/2 l avlång form. Klipp till bakplåtspapper som som botten och lägg i formen. Häll i smeten och täck med folie. 

Ställ den i vattenbad i 200 grader i ca. 1 h 15 minuter. Låt kallna i formen. Går bra att frysa.




Jag blandade till en romsås till patén. Jag höftade med creme frache, majonäs, röd stenbitsrom, citronpeppar och salt. 


Blev nu sugen på kräftor, så får nog fjäska med Lars och se om vi kan beställa några små röda snart igen.




//Malin


5 kommentarer:

  1. Kräftor är bäst! Nej, förresten krabba är. Nej, räkor. Äh vad fasen - alla skaldjur!
    Skönt att göra ett rens i garderoben ibland. Jag bor granne med Statsmissionen så det är bara att gå dit med sina säckar sen - perfekt!
    Önskar dig en fin helg! Kram

    SvaraRadera
  2. Åh, så gott med västerbottensost och kantareller! Mums!
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Skönt med lite garderobsresning. Det gjorde jag också här om veckan. Oj vad mycket plats det blev över helt plötsligt.

    Mm den där kräftfesten hade jag gärna gott på. Jag älskar havskräftor men bor på fel sida av Sverige för att få tag på dom. Men västerbottenpaj har vi ;-)

    SvaraRadera
  4. Älskar att garderobsrensa. Som vi bor måste det göras ofta :p Det dyker ju plötsligt upp nya kläder att trängas med, märkligt ;)

    SvaraRadera
  5. Jag älskar också kräftor. Ja, alla sorters skaldjur och skulle lätt kunna leva på det. Gärna med lite goda tillbehör och jag tror inte jag skulle sakna något.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.