Det här är en kaka som min mamma ofta bakade till kalas när jag var liten. Den kan nästan räknas som godis, vilket är synd för då får den bara ätas på lördagar. Om ni dubblar receptet på kolakrämen så har ni också gjort årets första kolor. Jättegoda kolor blir det!
När jag bjöd på kakan i butiken i går så var det många mmmmm, som hördes.
Havreflarn ca. 20 st
75 g smör
1 dl socker
1 dl mjöl
2 dl havregryn
1/4 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk
Smält smöret och blanda därefter i övriga ingredienser. Klicka ut på bakpappersklädd plåt och grädda i ca. 5 min i 200 graders varm ugn. Tänk på att de flyter ut.
Låt dem svalna och tryck sedan ihop dem två och två med en klick kolakräm emellan.
Kolakräm
1 dl socker
50 gram smör
1/2 dl sirap
1 msk mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt småkoka i ca. 5 minuter. Gör krämen när kakorna nästan är klara, annars finns risken att krämen stelnar för mycket.
Njut nu av söndagen kära vänner!
//Malin
havreflan bakar jag en del ..... men krämen i mellan var nåt nytt...
SvaraRaderaMums:) Och med en liten kolagömma!
SvaraRaderaha en fin söndag du också!
KRAM
Åh havreflarn! Åh kola! Vilken drömgod kaka... :D
SvaraRaderaExtra gott med kolakräm. Kram
SvaraRaderaÅå såna brukar min moster baka! Barndomsminnen! Smart att göra dubbel sats av kolan!
SvaraRaderaKram Jenny
Men sluta va gott!!! Verkligen godis! Jag som är så sugen på något smått och gott nu.... Måste genast härifrån men tack för titten :-)
SvaraRadera(Läste något om lösa minskar vid Glommen - en uppfödares inhägnad som blåst bort... Hoppas ni slipper problem med stormen...)
Kram!