onsdag 23 oktober 2013

SURDEG OCH LUNCH PÅ SOLHAGA STENUGNSBAGERI


I dag har jag och Ludvig varit på en liten utflykt. Vi började med ett besök på Solhaga Stenugnsbageri. Jag och Sara Wennerström, som äger bageriet, har följt varandra på Instagram ett tag men inte träffats i verkligheten. Vi har inte bara företagandet gemensamt utan också bloggandet och intresset för mat. Sara bloggar på sarabakar.se, där hittar ni mängder av recept på bröd och bakverk. 

Jag fick med mig surdeg hem och Sara förklarade för mig hur jag skulle vårda den. Jag känner nu mig så taggad och ska göra allt för att få den att trivas hos oss i Glommen. Sara och hennes man flyttade till Slöinge, söder om Falkenberg, 2008 och strax efter påbörjade de renoveringen av den gamla bakugnen i uthuset. Sara började också utbilda sig till hantverksbagare för Jan Hedh och i januari 2011 öppnade bageriet. Bageriet har belönats med många fina priser och har man varit där och smakat deras bröd, förstår man varför. 

Jag valde en varm macka till lunch, närmare bestämt en Mostorpmacka bestående av två skivor levain, några skivor Fejarmästarrökt bog från Mostorps gård, örtmajonäs och cheddarost. Ni hör ju själva hur gott det låter! Ludvig valde en brownie med mjölkchoklad, bra lunch eller hur?
Jag köpte med mig två limpor bröd hem, en med frukt och nötter och en halländsk variant, som jag tyvärr inte minns namnet på. Galet goda båda två! 

Ska nu läsa in mig på vilka bröd jag ska baka med min surdeg. Har en rågsurdeg och en vetesurdeg. Som sagt, jag är sjukt taggad! Sara håller också i bakkurser i bageriet, som passar både för nybörjare och redan inbitna surdegsbagare. Jag ska absolut boka in mig på en kurs i framtiden. Kanske något att önska mig i julklapp. 

I Slöinge besökte vi även Sia Glass och deras fabriksförsäljning. Där köpte jag lite glass till mina elever på skolan, som var vårt sista stopp på vår lilla utflykt. Jag har nu varit hemma i snart fem veckor och börjar så smått sakna mina fina elever. Efter lovet är jag tillbaka på jobbet igen, för då ska Ludvig vara fit for fight igen. Ha det gott!

//Malin


6 kommentarer:

 1. Lycka till med surdegsbaket! Surdegsbröd är ju så gott. Kram

  SvaraRadera
 2. hungrig blev jag ...
  känner att jag behöver ha en matsemester i Falkenberg
  Det är så kul att läsa om alla små guldkorn man kan besöka nästa sommar....

  SvaraRadera
 3. Jag har försökt mig på surdeg, men det har liksom aldrig tagit sig. Kanske lika bra det, annars hade jag väl ätit bröd frukost - lunch - middag - och mellanmål...

  Det ser ut som ett väldigt trevligt utflyktsställe! Kram!

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att ni är nästan grannar! Och baka med surdeg tycker jag är jätte roligt! Jag bakade Saras bröd med cider och äpple . Der var så gott bröd!
  Hälsningar!

  SvaraRadera
 5. Vad skoj att få lära sig om surdegsbakande =) Ny grym tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla om produkter värda över 1000 kr =)

  SvaraRadera
 6. Vilket mysigt ställe! Riktigt brödhantverk.

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.