söndag 27 oktober 2013

HAVREFLARN MED KOLAKRÄM


Det här är en kaka som min mamma ofta bakade till kalas när jag var liten. Den kan nästan räknas som godis, vilket är synd för då får den bara ätas på lördagar. Om ni dubblar receptet på kolakrämen så har ni också gjort årets första kolor. Jättegoda kolor blir det!

När jag bjöd på kakan i butiken i går så var det många mmmmm, som hördes. 

Havreflarn ca. 20 st
75 g smör
1 dl socker
1 dl mjöl
2 dl havregryn
1/4 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk

Smält smöret och blanda därefter i övriga ingredienser. Klicka ut på bakpappersklädd plåt och grädda i ca. 5 min i 200 graders varm ugn. Tänk på att de flyter ut. 

Låt dem svalna och tryck sedan ihop dem två och två med en klick kolakräm emellan.

Kolakräm
1 dl socker
50 gram smör
1/2 dl sirap
1 msk mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt småkoka i ca. 5 minuter. Gör krämen när kakorna nästan är klara, annars finns risken att krämen stelnar för mycket. 







Njut nu av söndagen kära vänner!

//Malin



6 kommentarer:

  1. havreflan bakar jag en del ..... men krämen i mellan var nåt nytt...

    SvaraRadera
  2. Mums:) Och med en liten kolagömma!
    ha en fin söndag du också!
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Åh havreflarn! Åh kola! Vilken drömgod kaka... :D

    SvaraRadera
  4. Extra gott med kolakräm. Kram

    SvaraRadera
  5. Åå såna brukar min moster baka! Barndomsminnen! Smart att göra dubbel sats av kolan!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  6. Men sluta va gott!!! Verkligen godis! Jag som är så sugen på något smått och gott nu.... Måste genast härifrån men tack för titten :-)

    (Läste något om lösa minskar vid Glommen - en uppfödares inhägnad som blåst bort... Hoppas ni slipper problem med stormen...)

    Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.