torsdag 29 augusti 2013

FÄRSKOSTFYLLDA RULLADER MED SOLTORKADE TOMATER OCH BACON


Om man är lite osäker på kvällsmaten är ett tips att besöka Gårdsbutik Thuresson i Bölse. En chark full med allt kött du kan tänka dig. Jag föredrar att åka dit på onsdagar, då är det oftast lite mindre folk där. De har öppet onsdagar - lördagar. 

För mig föll valet på ytterlår, som innanlår (lövbiff) fast billigare. Fina stora skivor fick jag uppskivat till mig, perfekt till rullader. Rulladerna fyllde jag med en härlig röra bestående av philadelphiaost och annat gott. Blev en riktigt god middag i går kväll. Det var ju allt lillördag.





Färskostfyllda rullader med soltorkade tomater och bacon
12 skivor ytterlår eller innanlår (lövbiff)
1 pkt bacon
1 fp philadelphiaost vitlök/örter
1 liten burk soltorkade tomater
5 vårlökar
1/2 kruka basilika
flingsalt
svartpeppar
5 dl vatten
3 msk kalvfond

Stek baconet lagom knaprigt, lägg sedan på hushållspapper och ställ åt sidan. 
Blanda philadelphiaost, finstrimlade tomater, finhackad vårlök och basilika. Smaka av med salt och peppar. 
Fördela en klick av krämen på köttet, strö över lite bacon och ett basilikablad, rulla sedan ihop till en rulle. Fäst med fördel med en tandpetare. Salta och peppra lätt.

Bryn rulladerna i smör tills de fått fin färg. Vispa nu samman hett vatten och kalvfond. Häll ca. 3 dl av denna fond vid sidan av de brynta rulladerna och låt allt småsjuda i ca. 45 min-1h. Häll vid behov på mer fond/vatten. Torkar det ut blanda till och häll på ytterligare fond/vatten. 

Innehållet i rulladerna kommer delvis att falla ur, men det gör inget för det sätter god smak till såsen. Vill man så kan man tillsätta grädde till såsen de sista minuterna i pannan. Jag gjorde det inte, philadelhiaosten gjorde såsen tillräckligt krämig ändå. 





Ugnsrostad sojapotatis
1 kg delikatesspotatis 
olivolja/smaksatt rapsolja
1/2-1 msk kinesisk soja
flingsalt & svartpeppar

Tvätta potatisen men behåll skalet på. Skär i halvor och lägg i ugnsform. Ringla över olja och soja, salta och peppra. 
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 45 minuter eller tills de känns klara. 





En riktigt god maträtt som kommer att älskas av både barn och vuxna, eller med säkerhet av vuxna och kanske eventuellt av barn. 





//Malin





11 kommentarer:

  1. Underbart recept:) Vi brukar rulla in i smaksatt ost. Det blir också gott:)

    SvaraRadera
  2. Såg galet gott ut, vännen! Kram

    SvaraRadera
  3. Rullader är ju så gott, något av det första herr M bjöd sin blivande fru på en gång för länge, länge sedan... Och det ser man ju hur bra det gick:)
    Bra när det är mat som man kan variera med olika smaker också, det blir ju ny middag varje gång det görs.

    Kramar

    SvaraRadera
  4. Gjort rullader en gång och det blev tokgott när de får ligga och gotta till sig så länge!!
    Vet ju var den där butiken ligger och ska stanna nästa gång jag åker förbi...

    SvaraRadera
  5. Rullader är bättre än kinder-ägg! Många överraskningar i samma rulle. Min mormor gjorde världens bästa rullader men dina verkar hålla samma världsklass. Bra att pröva olika delar av köttet. Jag använder alltid fransyska i bit och skivar den själv. Sedan bankar jag ut skivorna tunt och låter rulladerna bräsera tills de nästan faller sönder. Pressgurka och lingon och kokpotatis till. Muuums! Nu dreglar jag på tangentbordet... Kram till dig. En fin helg hoppas jag att du och de dina får. Jag misstänker att du får fullt upp i Annies stuga med allt fint som kommit in.

    SvaraRadera
  6. Mmm...otroligt gott! Längesen jag lagade rullader! Tackar för påminnelsen! :)
    Ha en toppen lördag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Rullader är inte dumt! Och rostad delikatesspotatis, bara det hade jag kunnat äta varje dag!

    SvaraRadera
  8. Tackar! Där fick man tips till söndagsmiddagen!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  9. Rullader gör jag alldeles för sällan. Synd för det är riktigt gott. Låter gott med vitlök, örter och soltorkade tomater i.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.