tisdag 27 augusti 2013

I DAG FIRAR JAG MIG SJÄLV MED EN TÅRTA, SÅ DET SÅ!


Jag är barnsligt förtjust i att fylla år och lika förtjust i presenter. Det är inget jag skäms över, min mor är likadan så det måste vara ärftligt. I år blir firadet av födelsedagen lite lugnare än vanligt. Jag och Ludvig har kommit överens om att fira tillsammans på söndag, då han fyller 7 år den 2 september. 

Men en så viktig dag som min födelsedag måste ändå firas lite. Fick bli en minibjudning i eftermiddags för mormor, morbror, mina fina kusiner Kajsa och Marit och lille Jack så klart. Pengar och en urtjusig blus i leopardmönster fick jag. Familjen är och inhandlar paket "as we speak", så det blir kvällens nöje. 

I kväll ska jag och Lars äta Sushi och barnens får grillen-mat. Jag tänker inte göra mycket alls mer än att slappa, först i solen på altanen och därefter i soffan framför tvn. Låter som en bra födelsedagskväll enligt mig. 

Tårta ska man ha på ett kalas, så det fick jag så klart baka mig en. Har en ny rundad form som kom att användas till dagens tårta. Kul med lite olika former på tårtor. Fyllningarna blev rårörda hallon och mjölkchokladmousse och tårtan spacklades sedan i vit nutellasmörkräm innan den täcktes och garnerades den med marsipan. 




Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver 
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och mjöla en form.
Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte smeten.
Bred ut smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk. 

Rårörda hallon
300 g hallon
2 msk marsanpulver

Mosa hallonen med gaffel och tillsätt marsanpulvret. Rör till allt blandats väl.

Mjölkchokladmousse
160 g mjölkchoklad
2 1/2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 1/4 dl socker

Hacka chokladen fint och lägg i skål. Koka upp 3/4 av grädden och häll den över chokladen. Rör runt tills allt choklad smält. 
Vispa äggulor och socker över vattenbad tills blandningen blivit fluffig och ljus. Ta av från plattan och vispa med elvisp tills krämen kallnat.
Vispa resterande grädde och vänd ner den i äggblandningen. Häll även i den smälta chokladen och blanda väl. Ställ kallt i ca. 30 minuter innan tårtan fylls med moussen. Stelnar den inte tillräckligt så kan moussen vispas lite med elvisp innan den läggs i tårtan.

Jag valde att ha ett lager med enbart chokladmousse och ett lager där jag både hade mousse och rårörda hallon. 



Vit nutellasmörkräm
125 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk vit Nutella (Inte riktig Nutella, men vit chokladkräm på burk från Holland.)Funkar även bra med smält avsvalnad vit choklad.
1 tsk het vatten

Vispa smöret fluffigt tillsammans med florsockret och vaniljsockret. Rör ner äggulan och chokladkrämen och vispa tills allt blandats väl. Rör till sist ner det heta vattnet.




Spackla den färdigfyllda tårtan med krämen. Därefter är det bara att täcka tårtan med marsipan. Jag blandade rosa och blå marsipan för en lite annorlunda färgskala. Kavla ut marsipanen ca 10 cm större än vad tårtan är. Detta gör det lättare att få till en fin och slät tårta. 




Tårtan blev väldigt god, kan hända att det slinker ner en bit till till kvällsteet. Jo, så får det nog bli, för det är jag värd!

Ps, Om någon undrar över siffrorna på tårtan, så är det min ålder. Frågor på det??? Nej, jag tänkte väl det...




//Malin





18 kommentarer:

  1. Nej nej inga frågor...men kanske jag gissar att dom rätta siffrorna inte fanns hemma ;)) Ett STORT grattis i allafall
    Kram Liselott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också hittade jag inte i min röra i baklådan... ;-)

      Kram kram

      Radera
  2. Man tager vad man haver sa Kajsa Varg (ungefär) eller blandar ihop 23 och 32... ;-) Grattis i vilket fall som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, och vet du va? Jag tycker att 32 låter bra det också faktiskt. Om man ändå vore så ung... ;-)

      Kram kram

      Radera
  3. Och det tycker vi du är så värd, ja att fira dej själv med både tårta och sushi! En massa grattiskramar skickar vi till dej, kanske hela 23 stycken?
    Oavsett siffra, så hurrar vi för dej, hipp, hipp, hurra, hurra, hurraaaaaa!
    Pöss po daj Malin

    SvaraRadera
  4. Vilken ljuvlig tårta!! Siffrorna....verkar trovärdigt! :) Hoppas du haft en fin födelsedag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut trovärdiga, ljuger aldrig...

      Kram kram

      Radera
  5. Hipp hipp hurra och grattis! :) kanonfin ålder! ;) Fina siffror! ;)
    och vilken tårta! det vattnas i munnen! Mums!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Lana! Alltid gott med lite tårta!

      Kram kram

      Radera
  6. Stor grattiskram till dig. Mycket fin tårta du bakat, kul med formen.

    SvaraRadera
  7. Grattis på din dag, klart man ska fira och en sån fin tårta du svängt ihop. Inte illa för en 23-åring, 😉
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även 23-åringar kan de!

      Kram kram

      Ps, Hanns det aldrig med en tur till butiken? Antar att du redan varit hemma i Sverige.

      Radera
  8. Grattis som tusan på 23 årsdagen! Själv har jag fyllt 25 i ganska många år nu, tycker det är en bra ålder ;-)
    KRAM

    SvaraRadera
  9. Grattis, grattis på dig igen! Och vilket fin tårta! En sån vill jag också ha när jag fyller år :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.