tisdag 6 augusti 2013

BANANKAKA MED VALNÖTTER


Hos oss äter vi bananer i perioder, men jag köper nya bananer hela tiden. Vilket resulterar i många bruna bananer, också periodvis. 

Ofta blir det tyvärr att de slängs när de blir bruna, men ibland bakar jag med dem. Så blev det den här gången. Banankaka med valnötter är faktiskt riktigt gott. Alla sorters banankaka gillas av mig. Inte fel med lite mandelmassa i heller som den här eller med choklad som den här. Tycker man om kaffesmak så kan man testa den här med kaffefrosting.

Hade inget strösocker hemma i dag, så jag använde Stevia för första gången. Jag märker ingen skillnad alls faktiskt. Så det kanske blir en fortsättning på det. Ska visst vara lite nyttigare än vanligt socker. 

Banankaka med valnötter

100 g rumsvarmt  smör
2 1/2 dl socker, Stevia
4 dl mjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
5 bananer, mogna och mosade
2 ägg
2 dl valnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en bakform.

Vispa socker och smör i en skål. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och rör ner det i smörblandningen. Tillsätt mosad banan, ägg och grovt hackade valnötter

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Täck över formen med aluminiumfolie om den får för mycket färg. Ta ut formen och lossa brödet från kanterna med en kniv medan det fortfarande är varmt. Låt svalna i formen med en handduk över.

Blanda till lite frosting av florsocker och vatten och ringla detta på kakan. Garnera med några hela valnötter.

Recept: tasteline.com




Till lunch i dag blev det en favorit i repris. Jag bjöd hit min mormor och morbror till att äta stekt makrill med mig och barnen. Mormor är 95 år gammal och åt som en häst. Eller i alla fall en liten ponny. Men hon sa själv att hon inte ätit så mycket på länge. 

Så många gånger som jag ätit mormors köttbullar och stek med med gräddsås, så känns det härligt att kunna bjuda henne på mat. Mmm, så mycket gott jag ätit hos mormor-Majken. Och varje gång har hon bjudit på efterrätt, för så ska det vara enligt henne. 

Kakan fick de till efterrätt. Mätta och nöjda begav sig hemåt någon timme senare, då med lite kaka i en låda till kvällskaffet.  




//Malin




5 kommentarer:

  1. Banankaka är verkligen gott och jag tycker också att valnötter och banan passar bra ihop. Ett tips om ni inte äter bananerna är att frysa dem skalade och skivade och använda i smoothies :) Kram

    SvaraRadera
  2. Min dotter och jag pratade just om banankaka idag och det här gjorde bara mig ännu mer sugen. Blir till att baka imorgon tror jag minsann:) Kram

    SvaraRadera
  3. Det är så gott med banankaka och valnötter passar perfekt i!!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Åh, nu längtar jag efter min mormor! Så mysigt att få bjuda henne på middag!

    Banankaka gör jag också gärna. Med kaffe smak har jag aldrig provat - måste göras så klart! Kram på dig, fining!

    SvaraRadera
  5. Mums, så gott med bananer i bakverk! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.