onsdag 31 juli 2013

SALT KOLASÅS OCH STORA CHOKLADMARÄNGER


Nu ska jag tipsa om en galet god dessert som alla kommer att älska, barn som vuxen. Som en marängsviss fast lite roligare och utan banan. Fast banan kan man klart lägga till till den här efterrätten också. 

Men vad säger ni om en salt kolasås och till det stora chokladmaränger, glass och vispad grädde. Glassen köpte jag, men vill man krångla till det hela lite så gör man egen.

Salt kolasås
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1/2-1 msk flingsalt ( beroende på hur salt man vill ha såsen)

Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Låt småkoka utan lock i ca. 15 minuter, eller har du termometer så tills den blivit ca. 105-107 grader. Ju längre den får koka desto tjockare blir såsen. Tag kastrullen av plattan och blanda i saltet och vaniljsockret. Spara lite salt att dekorera såsen med. 


Receptet på marängerna fick jag av Tina Höstlycke över Instagram. Instagram är för övrigt något jag blivit mer beroende av än facebook. (Hur det nu är möjligt... ) Kul med bilder och bara små korta meddelanden. På Instagram hamnar fler bilder än på bloggen, så följer ni mig inte redan så gör det ögonaböj! 

Stora chookladmaränger
2 1/2 dl äggvita 
5 1/2 dl socker 
ca 75-100 g mörk choklad

Vispa samman äggvita och socker över vattenbad tills ca. 55 grader. Tag av från plattan och vispa sedan med elvisp tills smeten kallnat. Vänd försiktigt i smält choklad. Klicka upp på bakplåtspapper och grädda i 130 grader, ca 55 min. 

Ja, mycket bättre än så här blir det inte faktiskt. Vissa, bland annat Helena, skulle kalla det matporr. I det här fallet kan hon ha rätt!


//Malin




9 kommentarer:

  1. Salt kolasås - herremingud... Låter gudomligt!

    SvaraRadera
  2. Låter otroligt gott med salt kolasås och maränger. Kram

    SvaraRadera
  3. Mums så gott! Älskar salt kolasås... slurrrp!

    Kram på dig!

    SvaraRadera
  4. Oj vad gott det ser ut

    En liten fråga har du några bra recept på krusbär? Har en del i trädgården

    SvaraRadera
  5. Men gud så gott det låter! Älskar maräng.

    SvaraRadera
  6. Låter ju jättegott det där. Javisst blir man beroende av instagram...
    Kram

    SvaraRadera
  7. Men åh så underbart gott! Verkligen dags att göra något med kolasås snart känner jag.. Mums! Vilken fin blogg du har också. /Suzanne

    SvaraRadera
  8. Oj, oj, oj. Det här är som gjort för mig. Och jag kan inte annat än hålla med om att det är matporr på hög nivå. Lovely!

    Trevlig helg och kram till dig!

    SvaraRadera
  9. Nä fy för, detta var ju inte direkt vad vi ville ramla över på vår uppdateringspromenad hos dej... Vi som har börjat vårt nya liv efter alldeles för mycket frossande på semestern, vi lär ju snart inte komma i ett endaste plagg i garderoben:(
    Men, så fort kilona är återställda så blir helgernas tillåtelse återinförd och då ska vi absolut prova detta!

    Instagram skulle vi behöva en liten kurs i, vi har gett det ett litet försök nu på ledigheten men tycker det verkar vara klöddigt och ta så mycket tid. Men vi får väl se om vi ger det ett tag till, även om vi inte tillhör de väldigt mobila personerna:)

    Kramar till dej!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.