torsdag 18 juli 2013

MITT KÖK- SVERIGERESAN - I BLAND ÄR LIVET BARA VÄLDIGT RÄTTVIST




Jag har haft, eller rättare sagt har en hektisk vecka. Men allt jag gjort och ska göra är bara roliga saker. 

Jag kommer att återkomma till måndagens SPA-övernattning vid ett senare bloggtillfälle, för i dag blir det Sverigeresan för hela slanten. 

För det var i Mitt Köks tält vid Skrea Strand som jag och Lars tillbringade kvällen i går. Jag fick en inbjudan på mail om att få komma dit och äta och dricka god svensk mat och dryck. Inte mycket som hade kunnat stoppa mig från att åka dit. Fick till och med styra om lite middagsplaner, men det löste sig snabbt och lätt.




I strålande sol cyklade vi in till Skrea Strand och möttes av ett stort vitt, och då ännu så länge tomt mattält. 




Där serverades vi först en drink namngiven och inspirerad av platsen vi befann oss på, Skrea Sour. Drinken var smaksatt med Carnegie Porter, bryggt på Carlsberg i Falkenberg. Som tur var så smakade drinken inte öl, bra med tanke på att jag faktiskt inte tycker om öl. Den här drinken tyckte jag däremot om, den hade även smak av apelsin- och citronjuice. 




Vad som var lite speciellt med drinken var också att den stora iskuben i, kom från Icehotel i Jukkasjärvi och Torneälv. Jens Dolk garanterade att isen inte kom från sängarna i ishotellet. Jag får lov att ta honom på orden. Isen i älven har frusit långsamt och länge vilket gör att den håller sig isig längre. Isen var dessutom helt klar. Superfräsch drink!




Därefter drog det igång, den ena rätten efter den andra serverades och då också med passande drycker. 

Första rätten var rökt renkött som serverades med ett mousserande vin gjort på björksav. En speciell smak på bubblet, men alltså kallas det bubbel så gillar jag det. Receptet på bubblet var från 1700-talet som en man i Östersund hittat när han röjde bland gamla prylar. Det tog han fasta på och började laborera. Så nu ångrar jag och Lars att vi sågat ner våra björkar i trädgården.




Nästa rätt var en Tartar på sotad hjort från Tvärskogs vilt. Sotad betydde att den var vänd på en spis utan vare sig smör eller annat matfett. Köttet hackades sedan ner till en tartar och serverades med rödbeta, ägg, ättiksmajonäs och massor av pepparrot. Så gott, så galet gott! 

Allt jag blev serverad skulle jag smaka på, var mitt motto inför kvällen. Alltså smakade jag även på ölen som serverades till rätten, en Bedarö bitter. Inte min favorit, men smaka gjorde jag. 


 

Nästa rätt var en blodplätt på renblod, kalixrom, syrad grädde och picklad lök. Även detta magiskt gott. Plätten var en tunn kaka och med tillbehören höjdes smakerna till något utöver det vanliga. Kalixromen serverades på en iskaka. Till detta drack vi ett svenskt vitt vin gjort på druvan Solaris. En druva som passar för det svenska klimatet. 




And on it went... Smörstekt siklöja, gurk- och tomatsallad från Viken samt senapsvinägrett. Ja, och detta var ju så klart också väldigt gott. Senapsvinägretten med tomaterna passade verkligen bra tillsammans. 




Min absoluta favorit var den här rätten. Vi hade förmånen att sitta precis vid köket, så vi fick både se kockarna arbeta och känna de underbara dofterna. Dofterna som kom från den här tallriken slog det mesta. Mustiga dofter från köttet blandat med örter, tomat och brynt smör. Gott!




Efter salt kommer sött, och i går i form av en Madeleinekaka smaksatt med lakrits från Ramlösa, hallon- och gräddfilssorbet samt citronkräm och hallon från Vinslöv. 




Hade jag kunnat med så hade jag slickat skålen, så gott var det. Skrapade ut den ganska så bra ändå, inte många lakritskorn kvar med andra ord. 

Till detta fick vi en iscider, sött och gott och passade riktigt bra tillsammans med sorbeten och alla dess smaker. 




Inget riktigt kalas är komplett utan lite kaffe och kaka, eller i mitt fall te och kaka. Så det fick vi så klart i går kväll också. Kakorna kom från Peters konditori. Konditoriet där jag alltid köper min marsipan när jag gör tårtor. 




Fatet placerades precis framför mig, men tyvärr flyttades det efter en stund. Hann sätta i mig några stycken under den tiden. 

Mina bordsgrannar under kvällen var fina Linda Lomelino, med bloggen Call me cupcake, och hennes vackra mamma. Linda visade sig vara en riktigt mysig tjej, som dessutom är en hejare på både cupcakes, tårtor och glass. 



För att inte prata om sprudlande Lisa Lemke, en riktig matentusiast. Lisa och hennes man är i startgroparna att starta upp en pizzeria med stenugnsbakade pizzor, i Skrea där de bor. Dit ska jag absolut åka i höst. Kan tänka mig att det blir bättre än bäst. 


Sedan har vi  Jens Dolk, som fick utmärkt hjälp i köket av sina två unga söner. 



Ni förstår säkert att jag och Lars hade en galet trevlig kväll i går. En kväll jag kommer att leva på länge och med nya bekantskaper som jag ser fram emot att följa upp. 


 

Tältet var fullt hela kvällen och fullbokat för nästan hela vistelsen i Falkenberg. Det kan finnas några drop-in-platser eller plats i baren för en drink med is från Torneälv. Jag tycker absolut ni ska besöka MittKöks-matbar på Skrea Strand i Falkenberg. 

Nu ska jag arbeta i butiken hela dagen, för att sedan äta kräftor hela kvällen. Får finbesök från Stockholm i dag, så det kommer att bli en bra dag!




//Malin



11 kommentarer:

  1. Åh vilken rolig kväll. Jag blir lite avundsjuk över all denna mat. Och efterätten, den hade jag nog precis som du skrapat till sista slicken. Kan du inte be dom göra ett stopp vid Hultsfred också?

    PS.Och vad fint solbränt du är snygging!

    SvaraRadera
  2. Wow, coolt! Vilken kväll!
    Har du fått inbjudan dit för att du är matbloggare? Eller kunde man boka bord där ändå? (Nyfiken!) :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Låter som en underbar och god kväll....
    Lovar att presentera mig nästa gång
    // Systeryster och jag .blogspot


    ; )

    SvaraRadera
  4. Guuud vad härligt!!! VARFÖR kommer de inte till Öland för? Vi som har så mycket närproducerat och fint att det nästan sprutar ur öronen på oss! Är totalt avis på din kväll. Kan möjligtvis sträcka mig till "kram".

    SvaraRadera
  5. Kul att läsa! Och visst var det grymt!?
    Trevligt att de bjöd olika menyer vid olika tillfällen.

    SvaraRadera
  6. Vi vart inte lite läskade på Instagram när du lade upp alla bilder från kvällen! Herre gud så mycket gott ni blev bjudna på. Vilken härlig kväll. Amy försökte få dem att ta en sväng runt Småland, men icke... :-(

    SvaraRadera
  7. Vilken fantastisk kväll och vilken ynnest att få prova sådana variationer. Mat är bara bäst! Själv åt jag spenatsoppa med kokt ägg;-) Inte illa det heller ha ha ha. Ta hand om sig! Kram

    SvaraRadera
  8. Ja, det var ingen dålig kväll du och Lars bjöds på! Vilka läckerheter.dina instagram-bilder fick nog många mobiler att ilägga igen av dregel! Johan undrade vad jag satt och stönade över när jag bläddrade i min IPhone, hihi! Ja, man kan ju aldrig veta.

    Kram till dig!

    SvaraRadera
  9. Vilken kväll! Vilken mat och vilken sommar! Vilka människor. Gillar Lisas mat-stil, Jens är ju en frisk fläkt och Linda har jag nog minsann sett på Nyhetsmorgon ett par gånger. Så avis jag är!! Nästa år ska jag se till att hålla mig hemma när Mitt Kök kommer till Götet och invänta en inbjudan (om de nu kör samma koncept). Sånt får man inte missa!!

    Bedarö bitter är för övrigt min sambos favoritöl!:)

    SvaraRadera
  10. Humpf... vad är väl en bal på slottet, eller en kväll på Skrea strand... suck! Dom kunde ju ta sej ner hit till våra trakter, Jens är ju en av Håkans stora favoriter fast han hävdar att han inte alls ser ut så i vår lokaltidning när det recenseras vin!
    Ingen dålig meny alls, kul att bara bestämma sej för att verkligen våga sej att prova på allt man serveras, man vet ju faktiskt inte om man gillr't förrän man provat!

    Kramar från oss!

    SvaraRadera
  11. Så snyggt med de där röda barstolarna och den där öldrinken lät spännande. Jag dricker aldrig öl! Och Madeleinekakor smaksatta med lakrits det måste jag testa att baka. Låter som en underbar matkväll!

    Kram jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.