torsdag 6 juni 2013

POTATISSALLAD MED BASILIKAAIOLI, SPARRIS OCH KRASSE



Så här i början av sommaren inträffar samma fenomen varje år. Sverige goes bananas när det gäller grillning. Grilloset ligger tät över villaområden och parker och stränder invaderas av engångsgrillande tokar. Och visst är det underbart! Vill inte ha det på något annat sätt.

När man nu grillar så ofta som vi gör så är det ju kul att variera sig lite. Det tillbehör jag vanligtvis gör är ugnsrostad potatis. Något alla i familjen tycker om. Jo, det är faktiskt sant. Men det kan ju bli lite trist i långa loppet, så i går kväll fick det bli annat. Och detta annat blev riktigt gott, men gillades tyvärr det bara av tre i familjen. Men inget som förvånade mig egentligen...




Potatissallad med basilikaaioli, sparris och krasse
1 kg färskpotatis
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl smaksatt rapsolja basilika (Gunnarshögs rapsolja)
2 st vitlöksklyftor
2 tsk citronsaft
salt och peppar
1 knippe basilika
1 fp smörgåskrasse
2 mogna avokado
1 dl grovhackad färsk basilika och gräslök


Koka potatisen knappt färdig. Ställ åt sidan. Sparrisen kokas också i lättsaltat vatten tills de är knappt klara. Skölj dem sedan i kallt vatten. 
Blanda äggulor och senap i en skål. Vispa i oljan lite i taget, först droppvis och mer och mer efterhand. Vispa tills ni får en halvtjock aioli. Pressa i vitlök och smaksätt därefter med citron, salt och peppar. 

Basilikaoljan kan ni bland annat köpa i min butik Annies Stuga i Glommen. Har ni ingen basilikaolja, så kan ni mixa ner färsk basilika i naturell rapsolja, eller bara använda naturell rapsolja.

Vänd sedan ner den ljumna potatisen i aiolin. Skär avokado och sparris i bitar och vänd ner med potatisen. Spara några sparristoppar till garneringen. Klipp också ner halva förpackningen smörgåskrasse i salladen. Resterande klipps över vid serveringen. Vänd också ner grovhackade örter i potatissalladen. 
Tillsist garneras potatissalladen med sparristoppar, smörgåskrasse och färsk basilika.




Till potatissalladen åt vi grillad entrecote från Gårdsbutik Thuresson, vitlökssmör och grillad majskolv. Det var så gott att det var sorgligt att bli mätt, då är det med andra ord väldigt gott.


I dag stängde jag butiken redan klockan tre, för att efter det dra till Varberg med familjen för att fira nationaldagen. Hade läst i Hallands Nyheter att Miriam Bryant skulle uppträda i Societetsparken. Letade som en galning efter var vi kunde köpa biljetter och mailade till sist tidningen och frågade dem. Fick då svaret att spelningen var utomhus och gratis. 

Så halv fem satt hela familjen bänkade på andra raden, redo för konsert. I närmare 45 minuter fick vi njuta av Miriam Bryants skönsång. Efteråt fick Ella prata lite med Miriam och fick ta en bild med henne. Ella var så nöjd! Hon ville göra om hela dagen, för att få uppleva det igen.

Efter konserten gick vi och åt och efter det promenerade vi runt fästningen, lekte på stenarna och avslutade med munkinköp. Eller inte helt avslutade, för vi drog därefter till Läjet och köpte glass. Väl hemma körde vi killarna mot tjejerna i kubb. Vilken underbar kväll vi haft. Hoppas på många fler kvällar som denna. 



//Malin



11 kommentarer:

  1. Den lät supergod, verkligen! Jag tycker att det brukar bli så god smak av krasse!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Jag får erkänna att jag inte är helt grillgalen. Eller ja, jag äter ju gärna grillat - gärna och mycket. Men själva grillandet är inte mitt gebit. Men så kör jag ju i så fall engångsgrill och det är väl snarare en regel än ett undantag att det funkar SKITDÅLIGT.

    Där där en den typ av potatissallad jag föredrar! Sparris och avokado säger jag sällan nej till.

    Hoppas på fler fina sommarkvällar! (med bra musik)

    SvaraRadera
  3. Vilken supergod sallad, tack för receptet! Önskar dig en fin fredag! Kram

    SvaraRadera
  4. Haha, ja, jag känner igen mig i alla fall! Vi har redan hunnit grilla fyra dagar av fem denna veckan ännu så länge. ;-)
    Jag försöker variera tillbehören så gott jag kan istället, och denna salladen lät supergod verkligen, så det ska jag spara! :-)

    SvaraRadera
  5. Oh, vad smarrigt! Gott med avokado i salladen! Basilikaaioli måste jag testa! :)
    Ha en fin fredagskväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig dag! Jag tillhör den lilla skara människor som är sådär förtjust i att grilla, och gillar nog mest tillbehören framför själva grillandet. Hoppas att ni får en superfin helg! Kram!

    SvaraRadera
  7. Wow! Vilken händelserik helg! Potatis sallad låter så god!

    kram på dig /Gosia

    SvaraRadera
  8. Åh jisses, hur dumma och medelålders känner vi oss inte nu... Knappast att vi vågar erkänna det, men vem tusan är Miriam? Det ska googlas på det:) Men oavsett så låter det som en helt perfekt dag och vi hoppas verkligen också att ni får njuta av många sådana!

    Potatissallader äter vi högt och lågt till sommarens grillsäsong, fast sist byttes den ut mot pajen med tomater, så gott så:)

    Ha det fortsatt fin i helgen, kul att det varit full ös i stugan idag!
    Kramar

    SvaraRadera
  9. Visst är det underbart med grilldofterna som sprids så fort det blir lite varmare. Vi grillar inte så ofta som jag skulle vilja, men det hinns inte alltid med efter jobbet. Potatissallden du gjort låter supergod. Alltid bra med inspiration till nya tillbehör.
    Ni verkar ha haft en riktigt härlig helg! Jag förstår om Ella var glad. Kul att hon fick ett par bilder att minnas dagen med nu när dagarna inte går att leva om.

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig dag! Och basilika-aioli blev jag grymt nyfiken på nu.Inte alltid artister har tid att säga hej till sina fans:) Så kul!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.