onsdag 17 april 2013

LAKTOSFRIA KORVBRÖD



Tror inte många missat att jag och Lars blivit korvstoppartokiga. Vi har tömt frysen på korvar med ett köttinnehåll på lägre än 99%. Nästan så i alla fall, Ludvig får behålla sina wienerkorvar. Ella däremot är lika frälst som mig och Lars i våra starka hemmagjorda korvar. 

Med hemmagjorda korvar krävs nästan ett hemmagjort korvbröd. Då jag igår och idag varit hemma med en sjuk Ella, fick det bli lite bakning. Ett enkelt recept där man kan välja om man vill baka med vatten eller mjölk. Jag valde vatten, så mina korvbröd är helt laktosfria. 

Korvbröd
50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
1 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl
ca 4 dl fint rågmjöl

Smula ner jästen i en bakassistent. Värm vatten och olja till fingervarmt, 37 grader. Lös upp jästen med oljevattnet. Tillsätt mjölet lite i taget. Hur mycket du behöver kan skilja från en gång till en annan. Kör degen hårt tills degen släpper från kanten. 
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 
Tag upp på bakbord och dela degen i ca. 20 bitar. Forma varje bit till en långsmal korv. Gör den ganska smal, de jäser bra. 
Jag gjorde dem lite för korta och tjocka faktiskt.




Lägg bröden på bakpappersklädd bakplåt och låt jäsa ca. 10 minuter oövertäckta. Lägg därefter på en bakduk och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter, till dubbel storlek.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca. 8-10 minuter.

Nu är det bara att börja stoppa korven. Receptet hittar ni här




Avslutar med en bild på mina inköp från Gårdsbutik Thuresson. Gäller att vara förberedd inför kommande grillningar. I kväll tar vi svartvinbärsmarinerade fläskkotletter och på fredag flankstek och gyroskryddat fläsk. Rostasen får vänta till nästa helg. 



NJUT AV SOLEN I DAG!

//Malin

8 kommentarer:

  1. Så fina korvbröd du bakat och visst är det roligt att du har själv gjort både brödet och korven! Kram

    SvaraRadera
  2. Gott, gott med hemmagjorda korvbröd! Jag ska också testa att baka gluten- och mejerifria korvbröd!
    Och så blir jag mer och mer sugen på att göra egna korv! Ska bara köpa tillsats till min Kicnen Aid! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Så klart att hemstånkad korv kräver sina hembakta korvbröd! Fast om du använde mjölk som du skriver, då är de väl inte laktosfria :-) Du menar att du använde vatten väl? Strunt samma men det är en yrkesskada jag har att märka på ord :-)

    Svartvinbärsmarinerat låter gott. Kanske man skulle testa själv! Rapportera gärna hur det smakade.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra där Lotta! Observant, bara det jag skulle testa... ;-)

      Kram kram

      Radera
  4. Vissa grejer tänker man liksom inte på att man kan göra själv, som korvbröd! Jag haffar köpe-bröd i bara farten. Men nästa gång det ska grillas korv då får det banne mig bli med hemmaknådade bröd!

    SvaraRadera
  5. Du é grym bruden... alltså egna korvbröd imponerad till tusen! ;) Kram på dig roomie, snart snarkar vi ikapp igen ;) Kram!

    SvaraRadera
  6. Hemgjorda korvbröd imponerar på mig! Korv likaså, men det var ett tag sen. Jag får nog inte min man att äta hemgjord korv om vi inte använder konstgjorda fjälster. Han är lite känslig, hihi!

    Jag ska i alla fall spana in dina och Mårtenssons recept när jag blir stopp-sugen. Kramar till dig!

    SvaraRadera
  7. Hemgjorda korvbröd är så gott! Jag tål inte jäst och när jag har bakat så blir jag så sugen så att jag stoppar i mig nåt ändå...

    Jag blev jättenyfiken på svartvinbärsmarinaden till fläskkött!

    Önskar dig en fin torsdag.

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.