söndag 27 januari 2013

THAILAND MÖTER GLOMMEN




Jag har aldrig varit i Thailand, men hoppas att nån gång få åka dit. Men i väntan på det så tog jag Thailand till Glommen, delar av Thailand i alla fall. Väldigt lite, men ni fattar nog. 

Jag och mitt tjejgäng från förr träffas var tredje månad för middag och tjat. Det är ju så galet skoj att träffas, högt och lågt diskuteras. I går fick jag dessutom lurat ut dem i butiken. Det lönade sig med andra ord att ha dem här. 

Emmy med Remsans bistro inspirerade mig till att hålla temamiddag. Hon är superduktig med det, och brukar till och med klä sig temaenligt. Kanske borde tagit på mig den där sarongen ändå... 

Under veckan har jag besökt Asian Supermarket i Falkenberg flera gånger, både för inhandling och hjälp. Suchada som äger butiken var riktigt hjälpsam. Receptet på den heta chilisåsen har jag fått från min vän Nitima i Stockholm. Nitima som lagade den gudomliga maten till oss i somras. 


Menyn för kvällen: 

Champagne med Prawn crackers och Heta sweet chili snacks

Grillad entrecote med het chilisås 

Chicken Green Curry, Jasminris och Tomat & Koriandersallad

Banana pancakes med banan och Nutella och hemmagjord kokosglass

Drinklista:
Champagne Beaumont Des Crayéres
Jeanneret Gewurtraminer Riesling, South Eastern Australia
Singha Lager Beer

Riktigt gott och lyckat blev detta, kul var det dessutom att laga mat efter ett tema. Uppskattades av alla. 



Het chilisås
1 1/2 dl ljus soja
3/4 dl rispulver (jasminris som rostas i torr stekpanna, som sedan mortlas till pulver)
2 tsk socker
2-3 lime (saften)
1 liten finhackad schalottenlök
1/2-1 msk chilipulver (torkad chili som mortlas till pulver)

Blanda samman soja, hackad lök, rispulver och lite chilipulver. Smaka sedan av med socker, limesaft och chilipulver till en bra balans mellan söt och surt och salt. 

Grilla eller stek köttet rosa. Skär upp och lägg på salladsbädd. Ringla såsen ovanpå. Jag älskar den här såsen!


Green Curry paste
1 tsk korianderfrön
1 tsk spiskumminfrön
1 1/2 tsk svartpepparkorn
1 handfull färsk koriander
6 schalottenlökar
5 cm galanga (eller ingefära)
2 stjälkar citrongräs
skal och saft från en limefrukt 
1 msk soja
4-5 st gröna chilifrukter (jag köpte små gröna chili från Asiatiska affären och då kan man ta några fler)
4 st vitlöksklyftor

Rosta koriander- och kumminfrön i en liten stekpanna utan fett. Blanda dem sedan med svartpepparkornen och mal dem i en kryddkvarn eller stöt dem fint i em mortel.

Hacka koriander, schalottenlök och galanga. Skiva citrongräset tunt. 

Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör till en pasta. Förvaras i kylen om den görs i förväg.

Recept: tasteline.com 

Green curry Chicken
6 kycklingfiléer
2 1/2 burkar kokosmjölk
Curry paste (jag tog all curry paste jag gjorde, men det beror lite på hur stark man vill ha den och även vilken slags grön chili man använder. Jag använde 6 små gröna chilis)
8 kaffirlimeblad
4 msk fisksås
1 lime (saften)
5 gröna chilis
1 röd chili
1 msk farinsocker
100 g gröna bönor
200 g thai-aubergine (man kan använda vanlig)
100 g ärt-aubergine (kan uteslutas)
Thai basilika (Sweet basil)

Skär kycklingen i bitar. Bryn hälften av curry pastan i rapsolja. Tillsätt därefter kokosmjölken. Låt småkoka några minuter. Skär bort den hårda remsan mitt i 5 av limebladen. Strimla därefter bladen fint och tillsätt i grytan. Skär thai-auberginen i klyftor och lägg ner i grytan tillsammans med bönorna. Tillsätt kycklingen och låt puttra i ca. 5 minuter, eller till kycklingen är klar. Blanda ner fisksås, limesaft, farinsocker och finhackade gröna chili. Kärna ur den röda chilin och skär i långa strimlor, lägg ner i grytan. Smaka nu av grytan för att sedan eventuellt tillsätta mer curry paste för hetta, fisksås för sältan och farinsocker för sötman. Lägg också ner de resterande hela limebladen i grytan. När kycklingen är färdig och precis innan grytan ska serveras blandas thai-basilikan och ärt-auberginen ner i grytan. Låt sedan bara grytan småputtra några få minuter innan den serveras. Serveras tillsammans med jasminris och koriandersallad.



Tomat- & Koriandersallad
4 tomater
1/2 gurka
1 finhackad rödlök
1/2 finhackad röd chili
färsk koriander efter tycke och smak, men ganska mycket
1 lime (saften)
2 tsk socker
1/2 msk fisksås (eller ljus soja)

Ta bort det inre i tomaterna och skär resterande i små bitar. Skär gurkan i lika små bitar. Blanda tomat, gurka, lök och hackad chili. Smaka av med limesaft, socker och fisksås. Även här är balansen mellan sött, surt och salt viktigt.


Banana pancakes 6 port.
4 msk smält smör
1 ägg
7 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 1/3 dl vatten
rapsolja

Lös socker och salt i vatten, tillsätt mjölk, ägg och smält smör. Vispa lätt. Tillsätt mjölet lite i taget tills den släpper kanten. Den ska fortfarande vara lite klibbig, men inte fastna på handen eller i bunken. Dela degen i 6 delar och rulla varje del till en boll. Lägg bollarna i en form och häll över rapsolja så det täcker 1/3 av bollarna. Pensla även bollarna med lite olja. Så här kan de förberedas några timmar innan tillagning. 

När man ska baka ut bollarna tar man upp dem och trycker ut dem med fingrarna till en stor tunn pannkaka. Man kan göra dem ganska tunna. Det enda kruxet är att man oftast inte har en så stor stekpanna, inte så stora som gatuförsäljarna i Thailand har. Jag använde ett pannkaksjärn och då behövs inget smör. Degen är ganska oljig tack vare rapsoljan de låg i. Stek pannkakan på båda sidor. Bred Nutella på halva och lägg på banan skuren i bitar. Sikta över rikligt med florsocker innan servering. Jag serverade tillsammans med kokosglass.

Recept: Thaitable.com


Kokosglass
2 st äggulor
1 dl florsocker
rivet skal av 1 st lime
1 1/2 dl kokosmjölk
3 dl vispgrädde
1/2 dl kokosflingor
2 msk rostade kokosflingor till garnering

Rör ihop äggulor, florsocker, limeskal och kokosmjölk. Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten tillsammans med kokosflingor. Häll i en form och täck med plastfolie. Frys i minst 4 tim. Stjälp upp glassen och strö ev över rostad kokos.

Recept: Arla.se

Mätta och med något djupare skrattrynkor drog sig flickorna hem något efter tolvslaget. Nu får vi vänta till april tills vi ses igen. Men den som väntar på något gott...

Prawn Crackers








13 kommentarer:

  1. Låter som en fantastisk bra idé att ta med sig en bit av Thailand till fina Glommen tycker jag! Efterrätten med kokosglass, ja tack! Den låter hur god som helst ju. Temamiddagar me lika även om jag inte ofta har det själv.

    Önskar er en fin söndag, kram!

    SvaraRadera
  2. Wow vilken meny du fick ihop! Allt låter supergott! Glassen har jag testat, när vi hade karibisk temamiddag :-) Den är supergod. Visst är det roligt att ha ett tema som följer hel middagen, även om det gör att man får klura lite extra.

    SvaraRadera
  3. Visst är det trevligt med tema middagar!! Och vilken meny du fick ihop. Bananpannkaka som är så gott, Thailand är ett underbart land!!

    SvaraRadera
  4. Härligt med temamiddag, speciellt ett tema som Thailand, ett av våra absoluta favoritländer. Allt på menyn låter riktigt gott, chili faller herr Mårtenssons väldigt väl i smaken, ju hetare desto bättre:)

    Kramar

    SvaraRadera
  5. Vilket toppentema! Banana pancakes är bland det bästa man kan äta i Thailand, direkt från gatuförsäljaren på vägen från några timmar i solen och innan en skön eftermiddagsvila. Till exempel...

    Smart där att lura ut dem i butiken också :-) Hoppas det gick bra på Formexmässan med inköp till Annies stuga.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  6. Vilken fin meny och roligt med temamiddag! Kram

    SvaraRadera
  7. Oj vad duktig du är:) Vilken meny:)

    SvaraRadera
  8. Vilken kul idé! Och så mycket gott du gjorde.

    SvaraRadera
  9. Låter galet gott!
    Jag har förmånen att ha en svägerska som är från Thailand, gissa om vi får god hemlagad mat på deras middagar :)
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  10. Vad kul! Vilken fest och vilken härlig mat! Kul med tema. Ska jag komma ihåg...

    SvaraRadera
  11. Gud vad gott och jag som lider av svår Thaimatsabstinens efter semestern. Fast barnen tyckte det kunde vänta ett halvår minst ;). Själv hade jag gärna gott loss på hela middagen direkt.

    SvaraRadera
  12. Underbar meny, nu blev man ju vrålhungrig!
    Lyckos dina middagsgäster :)
    Hur går det med butiken? Vad roligt att du öppnat, stort grattis, hoppas kunna komma & besöka dig med i sommar!
    Kram Tiina

    SvaraRadera
  13. Wow vad massa härlig mat, dej vill man ju vara gäst hos :)
    Kul med tjejkväll!!!

    Big hug, och du nu är de snart helg igen...

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.