söndag 25 november 2012

GREKISK PYTT


Även i dag har butiken var välbesökt och jag tycker det är så vansinnigt roligt! Så spännande varje gång dörren öppnas och en ny kund stiger in. Jag blir fortfarande lika förvånad när någon jag inte känner sedan tidigare besöker butiken. Med andra ord har det inte riktigt sjunkit in att vi faktiskt har en riktig affär nu, hur konstigt som helst

I morse innan jag öppnade upp Annies stuga, lade jag fläskfilé i marinad inför middagen i kvällen. Så när klockan slog fyra och vi stängde för dagen, så var köttet redo att tillagas.

I kväll blev det Grekisk pytt, en rätt jag läst och hört om flera gånger men inte lagat själv. Nu när jag har lagat det kan jag säga att det inte var sista gången. En "keeper" alltså, riktigt gott!

Grekisk pytt
Potatisar i klyftor
500 g fläskfilé
1 gul parika
1 röd paprika
1 röd lök
10 cocktailtomater
Fetaost efter önskemål


Marinad
1 1/2 dl olja
1 1/2 dl soja
3 vitlöksklyftor
1 tsk färsk ingefära (torkad funkar bra)
1 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar

Skär filén i små bitar (halva skivor) och låt marinera i minst fem timmar i kylskåpet. Gärna över natten. 

Kall sås
3 dl creme fraiche
4 msk majonäs
2 tsk italiensk salladskrydda
1 vitlöksklyfta

Skala potatisen och skär i klyftor. Lägg i ugnsfast form och ringla över olivolja, salta och peppra. Ställ in i ugnen på 225 grader i 30 minuter. Efter 30 minuter så läggs fläskfilébitarna ovanpå och därefter halva tomater och paprika och lök i lite tjockare strimlor. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 30 min. Ta ut formen och smula över fetaosten. Låt den sedan stå ytterligare ca 5 min i ugnen.

Blanda samman allt till såsen och låt den stå i kylen ett par timmar, så den hinner stå till sig och samla smaker.

Servera pytten med den kalla såsen och en god sallad (gärna med oliver) och varför inte tillsammans med ett glas grekiskt Retsina. På tal om vin så har vi fått många fina viner och champagne nu i helgen, det och massa blommor. Inte helt fel alltså.


I kväll har jag gjort beställningar till butiken, för kunderna handlade mer än vi någonsin kunde hoppats på. Nu önskar vi att det fortsätter på samma sätt hela december. Ja, hela 2013 också för den delen. 

Jag hann också med att titta på en animerad julfilm tillsammans med hela familjen i kväll. "Arthur och julruschen", en film om en moderniserad tomte med ett rymdskepp som fortskaffningsmedel. Vi ger filmen tummen upp!

Kram på er kära vänner!


5 kommentarer:

  1. Hej!
    Ni fick alltså en kanonstart, så underbart!!! Det ser väldigt mysigt ut!!
    Receptet tackar jag för och tar till mig, det ser supergott ut!

    Och så önskar jag Dig en fin vecka!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra att ni haft ett många kunder i affären! Lycka till i fortsättningen! Kram

    SvaraRadera
  3. Kul att ni haft en kanonstart, fast det var jag säker på att du skulle få ;). Ser fram emot ett besök i nästa månad. Den där greken får man nog testa någon dag. Kram och lycka till i fortsättningen.

    SvaraRadera
  4. Kan absolut förstå att det måste kännas lite konstigt när olika människor kommer in genom dörren, det känns säkert lite som att de kommer in i ert hem...
    Härligt att det tagit sån fart, vi gläds med er!

    Kramar

    SvaraRadera
  5. Det här ska jag prov! Har sett receptet innan och tänkt göra en veg-variant men inte kommit loss ännu.

    Lycka till i helgen, hoppas att ni får massor med besökare!

    KRAM!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.