När det blåser i Glommen, då blåser det verkligen. I helgen blåste utemöblerna ner från altanen och fruktträden tappade många av sina frukter.
Päronen i trädgården har jag inte gjort något av alls den här sommaren, de är fulla av sten och är allmänt fula. Plommonen har det bakats kakor och pajer av och svärmor har gjort marmelad.
I dag blandade jag, vad som om några månader kommer bli, en plommonlikör. Ett bra sätt att ta hand om de plommon som blivit lite kantstötta när de trillat till marken. Receptet hittade jag i senaste numret av Lantliv.
Plommonlikör
0,8-1 kg plommon
5-6 plommonkärnor
2 dl socker
1 vaniljstång, delad
35 cl vodka
Halvera plommonen, plocka ur kärnorna och lägg frukten i en stor glasburk eller liknande. Ta 5-6 kärnor och krossa dem, lägg över i burken. Lägg ner socker, vaniljstång och vaniljfrön och häll på vodka så det täcker. Rör om och låt stå svalt i cirka 5 månader, skaka försiktigt då och då. Sila upp på ren flaska, och voilá!
I går hade jag 307 unika besökare på min blogg, helt galet! Jag blir så peppad av alla glada tillrop jag får, både som kommentarer på bloggen och "in real life"
Tack ALLA söta läsare!
Din blogg är underbar och en stor inspiration för många - jag är inte förvånad!
SvaraRaderaKika in hos mig, du kanske blir glad. Kram!
Hej Söta Malin!
SvaraRaderaDu är ju duktig!
Och du bjuder på så många fina recept!
Visst blir man glad när det uppskattas!
Då blir det en spännande väntan på denna goda dryck..*hihi*..
Kram!
Åhhhh lät vuxet ; ) med plommonlikör mums kram Sofia
SvaraRaderaHeja Malin klart många kikar in hos dig finis kramar Sofia
SvaraRaderaJa, du har en fin blogg och det är roligt att titta in hos dig! Grattis!!
SvaraRaderaDin blogg är toppen så det är inte konstigt att många hittat hit. Vad spännande med plommonlikör, kan man säkert göra något smaskig drink med ;)
SvaraRaderaHa det bra
Inga blommor på trädet = inga plommon!! Så blev det i vår trädgård i år :( Och jag som älskar plommonpaj...och säkert också plommonlikör ;o)))
SvaraRaderaHoppas att du har haft en härlig om än blåsig helg! Här blåser det ganska friskt idag, men solen skiner. Kanske jag skulle ta och dra ut möblerna som jag tänkt måla idag, på verandan istället. De lär torka snabbt ;O)
Ha en finfin måndag vännen!
Kramar
Ulrika
Oj vilket "långkok" ;)
SvaraRaderaJa, nu är hösten och blåsten verkligen här :/
SvaraRaderaEtt riktigt bra sätt att få använding för frukt som kanske inte passar i fruktskålen :D
Spännande med plommonlikör - den som väntar på något gott :-) Svågern gjorde körsbärslikör förra sommaren som blev riktigt bra när den kunde avnjutas i vintras.
SvaraRaderaLycka till med din och grattis till alla dina läsare som hittar hit!
Kram Lotta
Låter gott med plommonlikör.
SvaraRaderaLåter gott med plommonlikör.
SvaraRaderaAmän det lät ju gott, skål då om fem mån... däremellan kan ni få något redan klart hos oss :)
SvaraRaderaKlart vi vill kika in hos dig och din fina blogg! Jag gör kanske inte alltid avtryck i form av en kommentar, men jag finns där bland dina besökare :-)
SvaraRaderaFörr om åren gjorde Berra och jag alla möjliga sorters likörer. Frågan är varför vi slutade. Är bästa att ha på lager när det ska blandas drinkar ;-)
Detta lät spännande även om jag inte är så mycket av en likörmänniska!
SvaraRaderaSå glad för din skull att bloggen går bra, heja fina du. Det är alltid lika roligt att kika in hos dig vännen, stor kram på dig!
Det lät gott, tyvärr har vårt plommonträd dött, men jag skulle gärna försöka på exempelvis blåbär, det gjorde alltid mammma. :-) (Fast man får kontrollera så att den inte exploderar, det gjorde en arbetskollegas flaska och det blev blåbärslikör i HELA vita köket, från golv till tak. Hjälp vilken sörja)
SvaraRaderaLåter inte alls gott... nej då... :)
SvaraRaderaVi fixade också egna likörer ett tag, jordgubb minns vi blev så in i hoppsan god.
Grattis till alla läsare, så kul!
Hej!
SvaraRaderaProvade göra enligt ditt recept. Jag hade svårt att krossa kärnorna, så jag slängde i dem hela istället. Dessutom hade jag drygt 1 kg plommon så jag fick hälla i mer vodka och socker, för att det skulle täcka plommonen. Är rädd att de annars möglar. Nu återstår det bara att vänta i 5 månader... Hoppas att det blir gott :-)
Hälsningar
Anna-Carin
I dagarna ska den silas, ska bli spännande :-)
SvaraRaderaHär blev det inte voilà!! Jättegrumlig. Hur länge ska den stå för att klarna?
SvaraRaderaHej, Den kräver mer än vanlig sil, använd sil som när man gör saft. En gång har min blivit bra en annan gång lite grumlig. Hoppas det löser sig! Kram Malin
Raderahur mycket blir det ungefär? så man vett ungefär slutmängden blir
SvaraRaderaHej,
RaderaJag vet inte exakt, men det är 35 cl vätska i grunden och lite till bildas. Blir kanske 50 cl.
Min sista gång blev grumlig. Fick den inte klar hur jag än försökte. Om du kommer på något bra sätt så får du gärna berätta det.
//Malin
Hej! Tack för inspiration! Jag brukar ofta göra likörer. Exempelvis körsbärslikör, egen Kahlua, Limoncello och nu gör jag plommonlikör.
SvaraRaderaJag använder ditt recept som grund och krossade 5 kärnor med mortel. Rädd att ta för många kärnor p g a cyanidhalten. Jag använde florsocker, tog bort vaniljen men tillsatte en halv dl Cointreu. I ett liknande recept från Sannas likörbok tillsätter hon Madeira och låter plommonlikören stå 2 månader. Det ska jag också göra, och hoppas komma ihåg den i advent. 😅💕