onsdag 5 september 2012

PERFEKT VARDAGSMAT


Vet inte hur ni känner, men jag anser att vardagsmat inte alltid är så skojigt att trixa med. Ni vet de gånger man inte planerat något, inte tagit upp något ur frysen och är vrålhungrig när man kommer hem kl fem. Ganska så ofta blir det så här och oftast blir det då bara smörgås till kvällsmat. Mina barn klagar inte och min sambo vågar inte klaga... En hungrig Malin klockan fem, tål inte något som helst negativt om kvällsmatsval.

I kväll däremot hade jag förberett mig lite. Hade inget helt klart i mitt huvud, mer än att jag tagit upp fläskytterfilé ur frysen och bestämt mig för att rätten skulle innehålla Heinz chilisås. Kände doften i går på jobbet, då en kollega hade det i sin matlåda. Matlådor är spännande tycker jag, men det är en annan historia. 

Efter jobbet idag drog jag till affären för att handla det andra som behövdes för min gratäng. Ja, gratäng hade vuxit fram som kvällsmatsval under dagen. Det blev en supergod vardagsgratäng med lite olika grönsaker, fläskytterfilé och en god sås med chilisås och till det pasta och sallad. 

Vardagsfilé med grönsaker och chilisås
1 fläskytterfilé
1/2 broccoli
1 röd paprika
1 bananschalottenlök
1/2 squash
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 burk lättcreme fraiche
2 dl Heinz Chilisås
2 vitlöksklyftor
1 dl riven ost
Jamie Oliver timjan, citron och havssalt
svartpeppar

Skiva filén krydda med örtsalt och peppar, bryn i smör och olja. Lägg sedan åt sidan. Fräs grönsakerna och krydda lätt med örtsaltet. Lägg grönsakerna i botten av en ugnsform och placera filén ovanpå. Vispa samman grädde, creme fraiche, pressad vitlök och chilisås, smaka av med örtsalt och peppar. Häll såsen över filén och strö över lite riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter. Ta gärna grill de sista minuterna för att få fin färg på toppen. 

Servera tillsammans med sallad och pasta eller ris.

Mums!


5 kommentarer:

  1. Även vi matbloggare kan känna av det där när man har jobbat, tränat och kommer hem och så vet man inte vad man ska laga.

    Hos oss blir det alltid tillagad mat på kvällen då maken behöver ta med sig lunchlåda till jobbet... jag erkänner att ibland blir det "bara" pasta! :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Visst är det perfekt med lättlagad vardagsmat. Tycker just att gratänger är toppen. När man väl gjort förarbetet så sköter den sig själv i ugnen medan man ägnar sig åt något annat, typ smaka av vinet (om det är en sådan dag) eller övervaka barnens dukning.

    SvaraRadera
  3. Jag blir galen om jag inte får två lagade mål mat per dag. Vi är likadana allihop i familjen, så det blir oftast grönsaksstavar, någon frukt eller annat lätt i väntan på middagen. Idag hann jag inte få middagen klar innan sonens fotbollsträning då åt han ett par pizzabullar och sedan middag efter träningen.
    Din gratäng låter jättegod. Heinz har helt klart bästa chilisåsen!

    SvaraRadera
  4. Visst är det trixigt med kvällsmaten många gånger men hos oss måste det alltid vara lagad kvällsmat eftersom vi inte äter "varm mat" till lunch. Det är inte så lätt att få till det där extra på vardagarna. Många gånger tryter fantasin och det snabbaste får bli alternativet. Vi har det nog så de flesta av oss.

    Idag blir det ugnspannkaka...

    Kramar!

    SvaraRadera
  5. Tack Malin min räddande ängel hihi, kvällsmaten är nedskriven på handlingslistan nu. Det låter jättegott.
    Ha en bra dag
    Kram Liselott

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.