Äntligen är helgens väntan över! Nu är Ludvig sex år gammal, eller vänta nu. Det var nog inte det viktigaste... Det viktigaste var så klart paketen! Och paket har han fått, många paket har han fått. Det han fick var Lego, Cars-bilar och lite kläder. En fråga bara, vem kommer på alla olika sorters lego som finns?
Ludvig bestämde att han ville ha en blå marsipantårta med choklad i, bara choklad. Så det fick det bli, vit chokladfluff och mörk chokladfluff. Jag köpte min marsipan från Strössel och annat.
Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smörj och mjöla en form.
Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte smeten.
Bred ut smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk. Bra om kakan står i kylen över natten innan den fylls och täcks.
Chokladfluff
180 g valfri choklad
3 dl vispgrädde
Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.
Recept från Sockerrus
Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
1 tsk vaniljarom
Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omrörning.
Recept från Baka baka liten kaka
Jag bakar tårtbottnen två dagar innan kalaset. Då gör jag också fluffet. På förmiddagen, dagen innan kalaset vispas fluffet och tårtan fylls. Både med fluff och eventuella andra fyllningar. Samma kväll spacklas tårtan med smörkräm och marsipanlocket läggs på. Detta kan också göras samma dag som tårtan ska ätas.
Marsipanen ligger förpackningar med 500 g. Allt behövs inte för att täcka en tårta. När marsipanen kavlas ut, använder jag lite potatismjöl så att den inte ska fastna på underlaget. Kavla ut marsipanen ca. 10 cm större i diameter. Detta för att få till en snygg kant runt tårtan. Jag använder en smoother för att få till marsipanen snyggt. Jag använde pepparkaksfom till de gröna stjärnorna.
Dessutom blev det dammsugare, chokladbollar och cake pops, allt i blått.
Minidammsugare, ca 15st
5 dl sockerkakssmulor
50 g rumsvarmt smör
3 msk kakao
1/2-1 tsk arrakessens (smaka av)
300 g marsipan
100 g mörk choklad
Smula sönder sockerkaka i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör, kakao och arrakessens. Ta först 1/2 tsk och smaka dig fram till vad du tycker är lagom smak. Kanske vill du till och med ha mer än 1 tsk. Blanda samman till en deg. Forma till smala korvar och rulla in i plastfolie. Lägg i frysen en stund. Kavla ut marsipan eller använd ett färdigt tårtlock. Använder du tårtlock behöver du tunna ut det lite. Rulla in kakrullen i marsipanen och lägg med skarven nedåt. Ställ kallt en stund. Smält chokladen i vattenbad. Skär kakan i lagom stora bitar. Doppa ändarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper. Ställ i kylen för att stelna. Sedan är det bara att njuta!
Cake pops
Smulor från en hel sockerkaka
80 g nutella
20 g philadelphiaost
Candy melts eller vit choklad
några droppar blå hushållsfärg
strössel
Klubbpinnar
Smula ner sockerkaka i en bunke, tillsätt nutella och philadelphiaost. Rör tills allt blandats väl. Forma till bollar och ställ i kylen. Smält candy melts i vattenbad. Jag tillsatte några droppar hushållsfärg, ville ju ha den blå. Doppa pinnen i candy melts och sedan ner halvvägs i degbollarna. Detta för att pinnarna ska fastna bättre. Doppa sedan bollarna i candy meltsen och slå försiktigt av överbliven melt. Strö på strössel direkt, för att det ska fastna. Du kan välja om du vill ha dem stående som klubbor, eller som jag, upp-och-ner.
Jaha, och nu är helgen över och vi har en ny vecka framför oss. Vad tycker vi om det egentligen?
Så mycket fint och gott du bakat! Blått tema är kul :) Kram
SvaraRaderaOj vilken fest!
SvaraRaderaVad läckert det blev med det blå temat!
Ingen dålig kakservering till ebn födelsedag...
Hoppas födelsedagsbarnet blev meeer än nöjd!
Ha en härlig ny vecka!
Kram Mariette
Vilken söt och nöjd kille:) Och blått var ett ursnyggt tema:)
SvaraRaderaVILKEN finis så söt och vilken gullig mamma som fixat allt så fint till sin gulliga 6 åring kramar Sofia
SvaraRaderaAlltså - jag vill vara släkt med dig! Dels för att du vekar så go och klok men också för dina kakor! Kan jag få bli en avlägsen faster till dina barn eller så? I utbyte kan jag öva grammatik med dina barn om du vill, eller nåt annat som du kanske tycker är tråkigt!
SvaraRaderaLjuvliga kakor. Så vackert och genomtänkt!!! Kram!
Vad häftigt med allt i blått! Inget dåligt kalasbord för sonen :-) Vad gör man inte? Säger han blått så blir det blått :-)
SvaraRaderaFint det ser ut i ditt kök, förresten!
Åååååhhhh, vilket party!! blå läckra bakverk!!! Tänk att få vara en liten Ludvig, där bland alla blå kakor. Ett minne som han bär med sig genom hela livet, tro mig. Jag tycker också om att göra tårtor, fast på en lägre nivå, jag är alltså inte såå duktig på det. Men barnen minns tårtorna från deras kalas när dom var mindre, det är ganska kul minnen.
SvaraRaderaNu ska jag ut till verkstaden och måla lampor:)
Ha det gott!!
kram lisamaja
Vilket härligt dessertbord du fått till wow! Smarrigheter så in i... vill ha :)
SvaraRaderaGrattis Ludvig, vilket kalas du fick!
Stor kram från oss!
Åh, så mycket gott och fint! Grattis till din fina sexåring:-)
SvaraRaderakram
Oj, vilket gottebord! Vad duktig du är! Sötaste 6-åringen, klart det ska vara blått tema då :-)
SvaraRaderaTjena snygging hoppas fina lärarinnan mår bra i höstsolen? kram din bloggvän i Hjo Sofia
SvaraRaderaVad många smaskiga saker!!! Och vad fina dom är!!
SvaraRadera