torsdag 6 september 2012

CLAFOUTIS MED PLOMMON


Nu är mina plommon äntligen klara, söta gulröda Viktoriaplommon. Tror nog att baka med plommonen är min grej, har inte riktigt fastnat för det där med att sylta och safta. Men vem vet, kanske rent av kan skriva upp det på "to-do-listan" och sedan bara göra det. Har i alla fall tänkt koka plommonkräm. 

Problemet om jag ska göra sylt eller marmelad är det där med burkar. Är dålig användare av burkvaror vanligtvis, vilket resulterar i dåligt utbud av tomma burkar hemma. Jag kanske i stället gör så att jag överlåter ett gäng plommon till svärmor, om jag har tur då så står det snart en burk eller två i kylskåpet.

I bakväg ville jag testa den här kakan jag bakat idag, samt en kaka med mandel och mandelmassa. Får bli morgondagens bak det. 

Clafoutis, har jag läst mig till, uttalas kla-fou-tee. Ska dubbelkolla med min franskättlade kollega, men just nu får vi tro på detta. Vissa hävdar att bara clafoutis med körsbär får kallas clafoutis, annars är det en flaugnarde. Hur det nu uttalas... Men enligt receptet i tidningen Baka nr 4/12 är detta en clafoutis.

Clafoutis 
7 plommon
1 msk smör
1 citron
100 gr mandelmjöl
4 ägg
140 g florsocker (2 1/2 dl)
100 g smör, rumsvarmt
150 g vispgrädde
60 g vetemjöl (1 dl) 
5 g vaniljsocker (1 tsk)
6 g kardemumma, nystött (Jag tog 2 tsk mald)
3 g salt (1/2 tsk)

Sätt ugnen på 180 g. Dela plommonen i halvor och stek dem med snittytan ner i het panna i någon minut. Smörj en rund bakform, ca. 24 cm i diameter, med smör. Skrubba citronen i hett vatten och riv skalet. Vispa ägg och florsocker pösigt. Rör ner smör, grädde och citronskal. Vänd försiktigt ner mandelmjöl, mjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt. Rör till jämn smet. Häll smeten i formen. Fördela plommonen i smeten med snittytan uppåt. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 45 minuter, tills den fått fin färg och smeten stannat. Ta ut och låt svalna något. Pudra florsocker över. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.


Snart helg kära vänner!



13 kommentarer:

  1. åh va gott de ser ut,har inte ätit plommon på ett par år.när ja var yngre hade vi de i vår gård,men de kom inte så mycket på den.
    ååh skulle oxå vilja pröva nåt liknande,jösses min to do lista börjar bli allt för lång,du gör för mkt go saker

    SvaraRadera
  2. Den ser ju verkligen urläcker ut! Nu vet jag vad jag ska göra om/när snälla grannen kommer med plommon nästa gång. (hoppas hon kommer snart ;)) Sist gjorde jag plommonsylt som blev jättegod och var hur enkel som helst. Men det är ju det där med burkarna då förstås ;).
    Kram

    SvaraRadera
  3. Clafoutis är verkligen så gott! Har dock inte testat med plommon utan rabarber ;)

    Våra plommon börjar också bli klara snart... gott att äta bara sådär också. Snart helg, gött!

    SvaraRadera
  4. Det ser smarrigt ut! Det finns massor av plommon i min trädgård i år, men jag saknar alltid inspiration att göra något med dem ( förutom att äta dem som de är ) :-) Jag får testa det där franska för nu är mina plommon också mogna :-)

    Förresten... det är inte någon i familjens boots :-) De tillhör en kille som jag känner väl och som gillar boots och de han har är ju skitfräcka! :-) Det blir en "dagens" ett tag framöver :-) Bootsen måste förevigas :-)

    SvaraRadera
  5. Clafoutis - vilket underbart namn! Jag hade gärna gjort marmelad om jag haft plommonträd, men jag kan ju köpa plommon så klart. Min pappa brukade koka den mest underbara gula plommonmarmelad, när han var i sin krafts dagar. Himmel vad god den var på rostat bröd! Kram!

    SvaraRadera
  6. Den såg verkligen god ut och vilken ljuvlig bild med kakan på Matteusfatet(?)!!
    Tyvärr fick vi ta ner vårt plommonträd (jag saknar både det och plommonen) men jag både bakade plommonkakor och kokade sylt, en god kryddig sylt och jag minns att jag gjorde en jättegod chutney.
    Jag tror faktiskt att svärmor har ett plommonträd kvar, då ska jag palla lite och baka denna Clafoutis.

    Trevlig helg, önskar jag Dig redan idag!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  7. Den sortens plommon är bästa sorten tycker jag! Låter mycket smart att "ge bort" plommon till svärmor för att sedan på något magiskt sätt få dem tillbaka i annan form :-)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Jag har aldrig vare sig bakat eller ätit clafoutis, men det ser så gott ut på alla bilder. Våra plommon hann vi inte smak i år förrän fåglarna och getingarna kalasat i sig alla. Det är så gott att baka med plommon.
    Jag får försöka stå ut ytterligare 3 veckor tills vi ses ;-)
    Ha en skön helg. Kram.

    SvaraRadera
  9. Så vackert och gott det ser ut! Vill också ha lite träd att gå och plocka godsaker från, får se om vi kanske tar en nattlig tur och pallar lite här och var:)

    Vi har inte heller glasburkar på lut när vi har kokat marmelad och sylt, men ett riktigt bra tips är att slå det i plastburkar och frysa in istället. Om det finns plats i frysen, det vill säga...

    Ha en skön helg,
    kram

    SvaraRadera
  10. Det låter smart att ge bort plommonen till svärmor för att sedan få tillbaka dem "tillagade"! :)

    Din clafoutis ser riktigt god ut!

    SvaraRadera
  11. Kalla den vad du vill, den ser gudomlig ut! ;)
    Jag läste på twitter att en servitör presenterat clafoutis som "klaustrofobi". Vet ej om det är sant, men det var ju kul hur som helst tycker jag. Fin fortsatt helg!

    SvaraRadera
  12. Hej vännen!
    Gud, så mycket god mat du lagar. Kan du inte komma hem till oss och gästkocka en vecka?? Jag lovar att du får bra betalt ;o)))

    Ganska lugnt i butiken idag, så jag springer in mellan varven och bloggar lite. Tyvärr funkar inte vår internetförbindelse ut i butiken, men vi ska fixa det för det är superirriterande att jag inte kan stå där ute och arbeta på den. Nu har jag ju fått fart i internet-butiken också. Jätteskoj!! :)

    Så kul att tidningen hörde av sig till dig. Spännande!! Man behöver verkligen all reklam man kan få. Jag fick också en artikel i vår lokala dagstidning och gör mycket reklam på Helsingörssidor, facebook mm. Delar ut visitkort till höger o vänster ;) Men det ger ju också resultat!!

    Hoppas att du/ni har en härlig solig helg! Lovar att jag ska bli en bättre bloggare nu, har verkligen kommit efter med kommentarer.
    Kram kram
    Ulrika

    SvaraRadera
  13. Jisses, så gott det ser ut!

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.